Federaţia Editorilor spune că Barometrul Cultural 2014 conţine date greşite despre consumul de carte

Federaţia Editorilor din România spune că în Barometrul Cultural 2014 se afirmă "în mod evident greşit că un român din doi citeşte o carte pe lună", acest studiu finanţat de Ministerul Culturii contrazicând o cercetarea europeană, care susţinea că un român din doi citeşte doar o carte pe an.

243 afișări
Imaginea articolului Federaţia Editorilor spune că Barometrul Cultural 2014 conţine date greşite despre consumul de carte

Federaţia Editorilor spune că Barometrul Cultural 2014 conţine date greşite despre consumul de carte (Imagine: Shutterstock)

Federaţia Editorilor din România atrage atenţia, într-un comunicat remis MEDIAFAX, asupra "unor erori de interpretare cu consecinţe extrem de grave" incluse în cel mai recent Barometru de Consum Cultural 2014, care a fost făcut public luni seară la Biblioteca Naţională, în prezenţa ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu.

"În studiul comandat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală - instituţie în subordinea Ministerului Culturii - se afirmă în mod evident greşit că 50% dintre cei care au răspuns la chestionar citesc cărţi în fiecare lună (pagina 225, Graficul 7), în condiţiile în care doar 48% dintre cei din mediul urban - mult mai bine conectaţi la infrastructura de bunuri culturale - «au declarat că citesc lunar o carte»", spune Federaţia Editorilor din România.

Potrivit Federaţiei Editorilor, aceste "date optimiste" fac parte din "Capitolul 7. Reţeaua domestică de bunuri culturale", coordonat de Ioana Ceobanu şi Tatiana Cristea, şi au fost salutate de ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, "care a lăsat să se înţeleagă că studiul şi datele pe care le conţine vor sta la baza elaborării politicilor culturale ale Ministerului Culturii în perioada următoare".

În acest context, Federaţia Editorilor reaminteşte că Institutul de Statistică al Comisiei Europene - Eurostat a publicat în 2013 un studiu în care România apare cu un consum de cultură scrisă în scădere îngrijorătoare, doar 51% dintre români declarând că au citit o carte în ultimul an, cu 7% mai puţini decât la precedentul Eurobarometru din 2007.

"Această cercetare europeană care nu a fost contestată de nimeni până acum este evident contrazisă de datele din Barometrul publicat ieri (luni, n.r.), care afirmă că într-un interval de un an (2013 versus 2014) consumul de cultură scrisă din România a crescut de 12 ori! Mai mult, în condiţiile în care, potrivit Barometrului pe 2014, 79,2% dintre români au declarat că nu merg deloc la bibliotecă pentru a citi (pagina 54, Graficul 8), iar 12% merg la bibliotecă cel mult o dată pe an, piaţa de carte din România ar trebui să beneficieze de pe urma setei de citit a celor chestionaţi de Barometru şi să crească exponenţial, mai ales că fondul de carte din biblioteci nu a fost reînnoit de câţiva ani buni", susţine Federaţia Editorilor.

De asemenea, Federaţia Editorilor spune că, dacă aceste date din Barometrul Cultural 2014 ar fi adevărate, piaţa de carte din România ar trebui să ajungă la aproape 500 milioane de euro pe an.

"Presupunând că ar fi adevărată afirmaţia că un român din doi citeşte o carte pe lună, piaţa de carte din România ar trebui să ajungă aproape de 500 de milioane de euro pe an, faţă de maximum 100 de milioane cât este în prezent, incluzând aici şi manualele şi auxiliarele şcolare sau ediţiile de chioşc. Un calcul aproximativ arată că 6 cărţi/an/locuitor, înmulţit cu 4 euro/carte (preţul mediu al unui volum) şi cu 20 de milioane de locuitori ar trebui să ducă România între fruntaşele Europei, cu 480 de milioane de euro cheltuiţi anual pe cărţi, departe de orice evaluare realistă", mai spune Federaţia Editorilor din România.

"Este, aşadar, evidentă eroarea făcută de cei care au interpretat rezultatele studiului sociologic şi anume că a fost confundată acţiunea de a citi în fiecare lună pe care susţin că o fac jumătate dintre cei chestionaţi cu aceea de a citi o carte pe lună", mai spune Federaţia Editorilor.

Totodată, Federaţia Editorilor din România solicită Institutului pentru Cercetare şi Formare Culturală "să revizuiască în consecinţă comunicatele de presă şi materialele informative" şi Ministerului Culturii să ţină cont de aceste observaţii în elaborarea politicilor sale publice.

Federaţia Editorilor din România este compusă din Asociaţia Editorilor din România şi din Uniunea Editorilor din România şi este cea mai importantă structură reprezentativă a breslei editoriale din România. Federaţia Editorilor din România este, începând din 2011, membru cu drepturi depline al Federaţiei Editorilor din Europa (www.fep-fee.eu), care reuneşte membri din cele 28 de state al Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici