Festivalul de la Locarno 2011: Filmul "Abrir puertas y ventanas" a primit Leopardul de Aur

Lungmetrajul "Abrir puertas y ventanas" a primit, sâmbătă, premiul Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno (3 - 13 august), unde pelicula "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, a câştigat premiile pentru cea mai bună regie şi cel mai bun actor.

204 afișări
Imaginea articolului Festivalul de la Locarno 2011: Filmul "Abrir puertas y ventanas" a primit Leopardul de Aur

Festivalul de la Locarno 2011: Filmul "Abrir puertas y ventanas" a primit Leopardul de Aur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului oficial al evenimentului, filmul "Abrir puertas y ventanas/ Back to stay", o coproducţie Argentina/ Elveţia, regizat de Milagros Mumenthaler, a mai primit premiul FIPRESCI (International Federation of Film Critics). Pentru rolul din acest film, María Canale a primit premiul pentru cea mai bună actriţă.

Filmul prezintă povestea a trei surori - Marina, Sofia şi Violeta -, care locuiesc alături de bunica lor, într-o casă foarte mare. După moartea bunicii, relaţiile dintre cele trei surori se deteriorează tot mai mult, fiind marcate de neînţelegeri, secrete şi minciuni. Plecarea Violetei de acasă, cu un bărbat mai în vârstă, le pune pe celelalte două surori în faţa unei noi pierderi, fiecare reacţionând în felul său. După ce lucrurile se liniştesc între cele două surori, reapare şi Violeta.

Lungmetrajul "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, a primit premiile pentru cea mai bună regie şi cel mai bun actor într-un rol principal, acordat lui Bogdan Dumitrache, sâmbătă seară, la gala Festivalului de Film de la Locarno.

De asemenea, coproducţia româno-italiană "Şapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia", în regia fraţilor Massimiliano şi Gianluca De Serio, a primit premiul al doilea, în valoare de 4.000 de franci elveţieni, din partea juriului Junior, parte a iniţiativei Cinema e Gioventù, care oferă trofee celor mai buni regizori din competiţia oficială a Festivalului de la Locarno. Totodată, filmul a primit premiul Don Quijote din partea International Federation of Film Societies.

Acelaşi juriu al International Federation of Film Societies a acordat o menţiune specială lungmetrajului animat "Crulic - drumul spre dincolo", de Anca Damian.

Un premiu special Leopardul de Aur din partea juriului i-a fost acordat lui Shinji Aoyama, pentru filmul "Tokyo Koen", dar şi pentru cariera excepţională a cineastului.

Premiul special al juriului Festivalului de la Locarno a fost atribuit peliculei "Hashoter/ Policeman", în regia israelianului Nadav Lapid, în timp ce o menţiune specială a fost acordată filmului "Un amour de Jeunesse/ Goodbye First Love", de Mia Hansen-Løve, coproducţie Franţa/ Germania.

La secţiunea Cineasti del Presente, premiul George Foundation a revenit peliculei "L'estate di Giacomo", de Alessandro Comodin (o coproducţie Italia/ Franţa/ Belgia), premiul special al juriului a fost acordat filmului "El estudiante/ The Student", de argentinianul Santiago Mitre, iar o menţiune specială a fost acordată filmului portughez "E na terra nao e na lua/ It's the Earth Not the Moon", de Gonçalo Tocha. De asemenea, premiul pentru cel mai bun film de debut a fost acordat peliculei franceze "Nana", de Valérie Massadian.

La secţiunea Pardi di Domani, premiul Pardino d'oro pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional a fost acordat peliculei "Rauschgift/ Addicted", a germanului Peter Baranowski, premiul Pardino d'argento i-a revenit peliculei "Les enfants de la nuit", de Caroline Deruas, iar o menţiune specială i-a fost acordată filmului "Mens sana in corpore sano", al brazilianului Juliano Dornelles. Totodată, juriul secţiunii a nominalizat filmul "Opowiesci z chlodni/ Frozen Stories", al polonezului Grzegorz Jaroszuk, la ediţia de anul acesta a premiilor Academiei de Film Europene.

Premiul juriului ecumenic a fost acordat anul acesta filmului "Vol special", al elveţianului Fernand Melgar, în timp ce premiul CICAE (International Art & Essay Cinema Confederation) a fost acordat filmului "Onder ons/ Among Us", al olandezului Marco van Geffen.

Producătorul de film portughez Paulo Branco a prezidat juriul competiţiei oficiale din cadrul celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Locarno. Din juriul renumitului festival elveţian, dedicat în general regizorilor tineri, au mai făcut parte actorul francez Louis Garrel, actriţa germană Sandra Hueller, regizoarea elveţiană Bettina Oberli şi actriţa italiană Jasmine Trinca.

Juriul secţiunii Cineasti del Presente a fost prezidat de regizorul german Christoph Hochhausler şi a fost alcătuit din regizorul italian Michelangelo Frammartino, regizorul filipinez Raya Martin, producătorul chinez Zhu Rikun şi regizoarea greacă Athina Rachel Tsangari.

Un trio de juraţi - americanul Robert Koehler, un renumit critic de film care scrie pentru revista Variety -, francezul Anthony Bobeau şi thailandezul Kong Rithdee a decernat premiul pentru cel mai bun film de debut.

La ediţia de anul trecut a Festivalului de la Locarno, regizorul Marian Crişan a primit patru premii, pentru filmul "Morgen", iar Ana Ularu a primit premiul pentru cea mai bună interpretare, pentru rolul Matilda din lungmetrajul "Periferic" de Bogdan Apetri.

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de film de la Locarno a avut loc în perioada 3 - 13 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici