Festivalul Enescu: Nigel Kennedy revine la Bucureşti, înlocuind-o pe Martha Argerich

Celebrul violonist Nigel Kennedy revine în România, el urmând să o înlocuiască, vineri, pe pianista Martha Argerich, în concertul susţinut alături de Royal Philarmonic Orchestra London, la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu".

208 afișări
Imaginea articolului Festivalul Enescu: Nigel Kennedy revine la Bucureşti, înlocuind-o pe Martha Argerich

Festivalul Enescu: Nigel Kennedy revine la Bucureşti, înlocuind-o pe Martha Argerich (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Festivalul Enescu: Nigel Kennedy revine la Bucureşti, înlocuind-o pe Martha Argerich (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Programul spectacolului va cuprinde lucrări de Enescu (Rapsodia I în La Major op. 11), Ludwig van Beethoven (Concertul pentru vioara si orchestra in re major op. 61) şi Mussorgsky (Tablouri dintr-o expoziţie), informează biroul de presă al Festivalului "George Enescu".

Violonistul Nigel Kennedy a jucat un rol important în popularizarea muzicii clasice. "Copil teribil al viorii", celebru pentru nonconformismul său, a concertat pentru prima dată în România la ediţia din 2005 a Festivalului "George Enescu". De atunci, artistul a revenit în 2007 pentru un concert privat şi anul trecut pentru un spectacol de jazz.

Elev al lui Yehudi Menuhin, el a studiat şi la celebrul colegiu Juilliard din New York.

Kennedy este unul dintre cei mai bine vânduţi instrumentişti de muzică clasică. El şi-a făcut debutul discografic în 1984, cu "Elgar Violin Concerto", însă este faimos pentru versiunea sa a "Anotimpurilor" lui Vivaldi, pe care a înregistrat-o în 1989, alături de Orchestra de Cameră Engleză. Albumul s-a vândut în peste două milioane de exemplare, plasându-l pe violonist în Guinness Book of Records, cu cel mai bine vândut album de muzică clasică.

Adept al amestecului de stiluri, nu se sfieşte să flirteze cu muzica pop şi jazz-ul.

Kennedy a jucat un rol foarte important în popularizarea muzicii clasice, în special în rândul celor tineri, chiar dacă şi-a atras şi unele critici din cauza acestei abordări a muzicii clasice. Pe lângă înregistrările sale de muzică clasică, muzicianul este recunoscut pentru momentele sale de improvizaţie din concerte, precum şi pentru abordarea în stil Jimi Hendrix a concertelor de vioară ale lui Beethoven.

În 1999, Sony Classical a lansat o înregistrare intitulată "The Kennedy Experience", care prezenta aceste improvizaţii pe muzica lui Jimi Hendrix.

În 2000, Kennedy s-a alăturat formaţiei rock The Who pentru un concert la Royal Albert Hall. De asemenea, Kennedy a colaborat cu cântăreaţa britanică Kate Bush pentru mai multe piese, precum şi cu Jaz Colman pentru albumul intitulat "The Doors Concerto", care a cuprins versiuni pentru vioară şi orchestră ale unor piese precum "Strange Days", "LA Woman", "The End" sau "Riders On The Storm".

Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu", aflat la cea de-a XIX-a ediţie, se desfăşoară între 30 august şi 26 septembrie. Având un buget de 33 de milioane de lei, Festivalul "George Enescu" reuneşte 185 de artişti faimoşi şi formaţii muzicale prestigioase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici