Festivalul "Filmul de Piatră" de la Piatra Neamţ a fost amânat

Cea de-a doua ediţie a Festivalului "Filmul de Piatră", care urma să se desfăşoare în perioada 6 - 10 ianuarie 2010, la Piatra Neamţ, a fost amânată din lipsă de fonduri, a declarat pentru MEDIAFAX Andrei Dăscălescu, directorul evenimentului.

78 afișări
Imaginea articolului Festivalul "Filmul de Piatră" de la Piatra Neamţ a fost amânat

Festivalul "Filmul de Piatră" de la Piatra Neamţ a fost amânat

Prima ediţie a festivalului Filmul de Piatră a fost organizată de o echipă tânără, formată în majoritate din studenţi ai Facultăţii de Film din cadrul UNATC, coordonaţi de regizorul Andrei Dăscălescu.

Festivalul a primit, la prima ediţie, sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Neamţ şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) o finanţare de 25.000 de lei.

În cadrul sesiunii de finanţare a CNC dedicată manifestărilor ce se desfăşoară între 1 ianuarie şi 30 iunie 2010, Festivalul "Filmul de Piatră" a primit suma de 28.750 de lei.

"Filmul de Piatră", programat iniţial pentru 6 - 10 ianuarie, va fi amânat până la o dată care va fi stabilită ulterior.

Potrivit organizatorilor, Consiliul Judeţean Neamţ şi Primăria Piatra Neamţ, principalii parteneri ai celei de-a doua ediţii, se confruntă cu dificultăţi materiale până la sfârşitul anului.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, organizatorii festivalului speră ca noul Consiliu de Administraţie al CNC să reconsidere dosarul şi să aprobe o finanţare conformă calităţii proiectului pentru ediţia a doua.

"E trist că trebuie să amânăm a doua ediţie, după ce succesul de anul acesta care ne-a surprins chiar şi pe noi, organizatorii. Mai ales că am avut încă de la început un concept, acela de «festival în zăpadă», pentru că la Piatra Neamţ se poate schia, există telescaun şi telegondolă, patinoar şi alte facilităţi, care i-au făcut pe toţi participanţii să se simtă extraordinar şi să aştepte cu nerăbdare ediţia a doua. Practic, ni s-a dus vestea, şi aşteptam o ediţie a doua cu un impact şi mai mare decât prima", a spus Andrei Dăscălescu.

"De asemenea, am pregătit parteneriate, cum ar fi cel cu Fundaţia Raţiu, prin care filmele câştigătoare la Piatra Neamţ să fie proiectate la Londra, la Festivalul Filmului Românesc, dar şi altele, de pe urma cărora să beneficieze, în primul rând, tinerii autori şi filmele din festival. Aveam pregătit un juriu format în principal din selecţioneri ai unor festivaluri importante din străinătate şi câţiva invitaţi de renume pentru workshop-uri", a declarat pentru MEDIAFAX Andrei Dăscălescu.

Acesta a precizat că noul Consiliu de administraţie al CNC va reanaliza dosarul festivalului.

"Speranţa noastră este ca, până la sfârşitul anului, lucrurile să se stabilizeze şi sperăm că se vor găsi bani în bugetul pe anul viitor pentru acest festival, care are un rol important în crearea identităţii culturale şi turistice a zonei, alături de Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ, pe care îl susţinem şi de care suntem foarte mândri. De asemenea, avem promisiunea că noul Consiliu de Administraţie al CNC va reanaliza dosarul nostru, pentru că, după o primă ediţie de succes şi cu un proiect foarte bine pus la punct pentru cea de-a doua ediţie, considerăm că suma oferită de CNC ar trebui să fie corespunzătoare. Nu vreau să arăt cu degetul, dar nici să-mi ascund dezamăgirea. Sper doar că lucrurile să se rezolve în favoarea noastră şi a celor ca noi, care fac ceea ce fac cu pasiune, convingere şi, nu în ultimul rând, succes", a spus Dăscălescu.

Prima ediţie a festivalului a avut loc în perioada 7 - 11 ianuarie, la Piatra Neamţ.

Festivalul a premiat atât cel mai bun film al fiecărei categorii competiţionale - ficţiune, animaţie, documentar, experimental -, cât şi cele mai notabile performanţe din domeniile scenariu, regie, imagine, montaj şi sunet.

A fost oferit, de asemenea, un premiu pentru "nou-venit" şi un premiu al publicului, bazat pe voturi la ieşirea din sala de proiecţie.

Din juriul competiţiei au făcut parte Daniel Mitulescu (producător), Matei Branea (designer), Mihai Mitrică (organizator Anim'est), Mugur Crângaşu (organizator Futureshorts România), Ljubo Zdjelarevic (organizator One Take Zagreb) şi Marija Ratkovic (organizator Four River Fest, Karlovac, Croaţia).

La prima ediţie, festivalul a oferit, în afara competiţiei, selecţii ale unor festivaluri internaţionale (Rotterdam, IDFA Amsterdam, One Take Zagreb, Futureshorts, Filminute, Anim'est, Next), programe speciale (horror, filme de dragoste şi filme pentru copii) şi evenimente speciale (proiecţii în două locaţii neconvenţionale, petreceri cu DJ, visuals, dar şi concerte live şi petreceri pe pârtia de schi şi la patinoar).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici