Festivalul Filmului European, lansat sub sloganul "Filme de tot felul"

Festivalul Filmului European a fost lansat marţi, la Institutul Cultural Român din Capitală, sub sloganul "Filme de tot felul", organizatorii precizând că anul acesta nu există o temă a evenimentului, care se desfăşoară între 7 şi 31 mai, în Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Iaşi.

137 afișări
Imaginea articolului Festivalul Filmului European, lansat sub sloganul "Filme de tot felul"

Festivalul Filmului European, lansat sub sloganul "Filme de tot felul"

La lansare nu a putut fi prezent regizorul Marian Crişan, ambasadorul onorific al acestei ediţii, care a realizat un spot de promovare a evenimentului - cu actorii Meda Victor şi Tudor Aaron Istodor.

Ediţia de la Bucureşti a Festivalului Filmului European se deschide pe 7 mai, la CinemaPro, cu pelicula "Gomorra", de Matteo Garrone, şi se închide pe 17 mai, la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), cu filmul "Trei maimuţe" (Turcia), de Nuri Bilge Ceylan.

La seara de gală va fi decernat Premiul Publicului, după adunarea voturilor pe care spectatorii le pot exprima la sfârşitul fiecărei proiecţii.

Printre invitaţi se numără şi regizorul Radu Jude, alături de o parte a echipei cu care a realizat filmul "Cea mai fericită fată din lume", care va avea premiera pe 8 mai, la Cinema Studio, urmând să fie proiectat şi în cadrul ediţiei ieşene a Festivalului, pe 28 mai.

Premiera filmului "Călătoria lui Gruber", al lui Radu Gabrea, va avea loc la Cinema Studio, pe 14 mai, cu participarea regizorului şi a echipei sale.

Un alt film românesc inclus în festival este "experimentul" lui George Dorobanţu, "Elevator", după cum s-a exprimat Alex Leo Şerban.

Criticul a subliniat şi prezenţa în festival a unor filme care au obţinut cele mai importante premii, după Palme d'Or, la ediţia trecută a festivalului de la Cannes - "Gomorra", de Matteo Garrone, (Marele Premiu) "Cele trei maimuţe", de Nuri Bilge Ceylan, (premiul pentru regie), şi "Tăcerea Lornei", de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, (premiul pentru scenariu).

Alex Leo Şerban a spus că, deşi noul film al lui Lars von Trier, "Antichrist", nu va fi prezentat în Festival, va fi proiectată o peliculă după un scenariu semnat de regizorul danez, "Primii ani din viaţa lui Erik Nietzsche: Partea I", în regia lui Jacob Thuesen.

Totodată, publicul Festivalului Filmului European o va putea vedea pe marele ecran pe Isabelle Hupert, preşedintele juriului competiţiei oficiale a Festivalului de la Cannes 2009, în filmul elveţian "Acasă" de Ursula Meier.

Două filme din Elveţia, adresate marelui public, sunt prezente anul acesta în festival - "Acasă" şi "Prietenul", în regia şi după scenariul lui Micha Lewinsky, a mai spus Alex Leo Şerban, remarcând absenţa filmelor britanice, compensată în schimb de prezenţa în premieră a celor ruseşti.

Pe lista filmelor "must see", criticul a mai inclus peliculele franceze "Plajele lui Agnès", de Agnès Varda, şi "Te iubesc de mult", debutul în cinematografie al scriitorului Philippe Claudel, dar şi filmul german "În al nouălea cer", interzis tinerilor sub 18 ani.

Alex Leo Şerban a mai spus că speră ca fiecare spectator să găsească, printre filmele "de tot felul", "acel fel" care este pe gustul său, subliniind că sălile de cinema se umplu în timpul festivalurilor tocmai pentru că există o selecţie şi pentru că publicul speră să găsească "un pachet interesant".

Ariadna Ponta, directorul festivalului, a spus că speră ca ediţia din 2009 a festivalului să depăşească recordul de anul trecut, de 10.000 de spectatori la proiecţiile din Bucureşti. Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, a mulţumit partenerilor festivalului, "făcut posibil printr-o solidaritate instituţională".

Festivalul, cuprinzând în total 40 de filme din 24 de ţări, va continua la Braşov (15 - 17 mai, Centrul Cultural Reduta), Timişoara (21 - 24 mai, Cinema City) şi Iaşi (28 - 31 mai, Cinema City).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici