Festivalul Filmului Francez va prezenta 20 de premiere cinematografice

Festivalul Filmului Francez, care se va desfăşura la Bucureşti între 26 noiembrie şi 2 decembrie, va prezenta o selecţie de 31 de filme, printre care şi „Bording Gate”, în regia lui Olivier Assaynas, „Persepolis”, de Marjane Satrapi, şi „Les Temoins”, de Andre Techine.

3 afișări
Imaginea articolului Festivalul Filmului Francez va prezenta 20 de premiere cinematografice

Festivalul Filmului Francez va prezenta 20 de premiere cinematografice

„Cinematografia franceză este una a diversităţii, în care puteţi găsi toate genurile de filme. Ceea ce vrem să arătăm cu prilejul acestui festival este modernitatea cinematografiei franceze”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Didier Montagne, directorul adjunct al Institutului Francez Bucureşti, organizator al evenimentului.

Aflat la cea de-a XI-a ediţie, noua formulă a Festivalului Filmului Francez, lansată anul trecut, se îmbogăţeşte şi se diversifică.

„Trebuie să vă spun că acest festival reprezintă şi un efort financiar: va prezenta 20 de premiere pe piaţa din România. Toate filmele pe care le vom proiecta au subtitrări în limba română”, a menţionat Montagne.

La gala de deschidere a festivalului va participa actriţa Annelise Hesme, alături de scriitorul şi scenaristul Philippe Claudel, laureat al premiului Goncourt des Lyceens 2007, şi va fi prezentat la Cinema Pro, filmul „Persepolis”, în regia lui Marjane Satrapi

Un alt invitat al festivalului este regizorul Pascal Thomas, care va participa la festivatea de închidere a evenimentului. El îşi va prezenta thriller-ul „L’heure zern”.

Festivalul se va desfăşura în patru săli de cinema din Bucureşti (Cinema Elvira Popescu, Cinema Pro, Cinema Europa şi Cityplex).

În plus, actriţei Ludvine Sagnier îi va fi dedicată secţiunea „Gros Plan” a festivalului, în cadrul căreia vor fi prezentate filme ce o au ca protagonistă pe aceasta: „Gouttes d’eau sur pierres brulantes”, „La Californie” şi „Une aventure”.

O altă secţiune importantă a acestei ediţii a festivalului o reprezintă retrospectiva dedicată lui Olivier Assayas, care va prezenta o serie de şapte filme ale regizorului. „Assaynas este unul dintre promotorii noii generaţii care a preluat ştafeta în cinematografie. (...) Stilul lui îl trece în rândul celor mai importanţi realizatori de filme ale cinematografiei franceze moderne”, a menţionat Didier Montagne.

Deja consacrata secţiune „Formidable!” va prezenta filme selectate de şase critici români de film. De asemenea, ei vor prezenta, într-o discuţie cu publicul, motivele care au dus la această alegere. Astfel, Andrei Creţulescu a ales „Coup de torchon”, Mihai Fulger – „Jardin en automne”, Magda Mihăilescu – „Les Temoins”, Irina Nistor – „Mon meilleur ami”, Cristina Corciovescu – „Pas sur la bouche” şi Carmen Mezincescu – „Une vieille maitresse”.

Tot în cadrul festivalului, regizorului Cristian Mungiu i se va acorda "Mână liberă...", acesta urmând să prezinte publicului filmele – „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi „Occident” - precum şi două filme din cinematografia franceză care l-au inspirat în carieră – „Flandres" şi „La vie de Jesus”, ambele semnate de Bruno Dumont.

O premieră în cadrul festivalului o constituie „Noaptea albă” care va avea loc la Cinema Elvira Popesu, pe 1 decembrie. „De seara până în zori o să ne ghiftuim cu cinema. O să fie un maraton de imagini, dar sper să fie şi o orgie de emoţii”, a promis Montagne.

Tradiţia biletului gratuit de intrare se păstrează şi în 2007. Astfel, pentru un bilet cumpărat la unul din filmele prezentate în cadrul secţiunii Formidabil, spectatorul va primi un al doilea bilet, gratuit, pentru un alt film din aceeaşi secţiune.

Publicul va avea acces la informaţii şi la programul evenimentului prin intermediul Institutului Francez din Bucureşti, unde, începând de joi, va fi instalat unul din birourile festivalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici