Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2012 a primit o finanţare de 621.000 de lei de la CNC

Ediţia 2012 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a primit cea mai mare finanţare - 621.000 de lei - din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), la sesiunea de finanţare a evenimentelor programate în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012.

335 afișări
Imaginea articolului Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2012 a primit o finanţare de 621.000 de lei de la CNC

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2012 a primit o finanţare de 621.000 de lei de la CNC (Imagine: Silvana Armat/Mediafax Foto)

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este cel mai important eveniment de gen din România. Cea de-a XI-a ediţie a TIFF se va desfăşura în perioada 1 - 10 iunie 2012.

În topul evenimentelor cinematografice care au primit cei mai mulţi bani de la Centrul Naţional al Cinematografiei, în această sesiune de finanţare, se numără şi prima ediţie a Festivalului "Cine-Politica România", care a primit 306.000 de lei, informează CNC.

Prima ediţie a Festivalului "Cine-Politica România" va fi organizată de Asociaţia "Cultură şi Imagine" în perioada 23 - 29 aprilie 2012. Festivalul "Cine-Politica România" este "primul şi unicul festival internaţional al filmului politic", au declarat pentru MEDIAFAX organizatorii. "Fără nici o legătură cu vreun partid politic, «Cine Politica România» prezintă o panoramă a filmului politic mondial, prin producţii de o înaltă valoare artistică, şi le aduce un omagiu adus tuturor cineaştilor care au avut sau au de suferit, ei sau operele lor, din cauza delictelor de opinie sau stilistice (filmul politic a reprezentat dintotdeauna un cinema al suferinţei şi trebuie înţeles ca atare)", au mai spus organizatorii.

Pe de altă parte, Festivalul de film de scurt şi mediumetraj NexT, care se va desfăşura între 28 martie şi 1 aprilie, a primit de la CNC o finanţare de 160.080 de lei.

CNC a finanţat şi festivalurile Timishort (care se va desfăşura în perioada 2 - 6 mai) şi B-EST IFF-RO (care va avea loc în martie), cu 65.274 de lei, respectiv 149.558 de lei. De asemenea, Asociaţia Pentru Integrare Europeană a primit o finanţare de 96.600 de lei pentru Festivalul "Ploieşti European Film & Fair", care se va desfăşura între 16 şi 19 aprilie.

Festivalul Internaţional de Film Evreiesc este finanţat de CNC cu 70.832 de lei, în timp ce Festivalul de Film Documentar "One World România" şi Festivalul de scurtmetraj "Filmul de Piatră" au primit finanţări de 43.687 de lei, respectiv 17.710 lei.

La categoria "Organizare manifestări cinematografice", CNC a finanţat Gala Premiilor Gopo (organizată în 26 martie) cu 224.285 de lei, "Cinema Edu" (desfăşurat în Bucureşti şi alte 10 oraşe) cu 74.974 de lei, editarea portalului istoriafilmuluiromanesc.ro, cu 14.430 de lei şi "Zilele Filmului Românesc", eveniment organizat de Voodoo Film, între lunile martie şi mai, cu 56.949 de lei. De asemenea, SC Aleea Film SRL a primit o finanţare de 108.083 de lei pentru realizarea "DVD-Filme Româneşti", în timp ce fundaţia "Cine Remember" a primit suma de 21.278 de lei pentru "Istoria filmului pentru liceeni".

În ceea ce priveşte participarea românească la festivaluri, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc a primit de la CNC o sumă de 153.180 de lei pentru Pavilionul Românesc de la festivalul de Film de la Cannes (mai 2012) şi 122.099 de lei pentru Standul Românesc de la Festivalul de Film de la Berlin (februarie 2012). Totodată, Asociaţia Culturală Este 'n' Est a primit o finanţare de 124.098 de lei, pentru organizarea unui workshop de animaţie, în februarie 2012.

Pe de altă parte, printre evenimentele care nu au primit sprijin financiar de la CNC se numără un festival dedicat criticului Viorica Bucur, prevăzut a se desfăşura între 1 şi 30 mai, proiectul "Shooting Stars" organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc la Festivalul de la Berlin, laboratorul de scenaristică "Strangers Script-Lab", organizat de Strada Film, dar şi proiectul casei Mandragora, de editare a unei cărţi de specialitate, intitulată "Marfa şi banii - după 10 ani".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici