Filarmonica "George Enescu" deschide Festivalul Europalia

Filarmonica "George Enescu" şi Corul Mixt al Radioului bulgar vor deschide, pe 3 octombrie, Festivalul Europalia de la Bruxelles, în prezenţa lui Traian Băsescu, a şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso şi a preşedintelui bulgar, Gheorghi Părvanov, informează Institutul Cultural Român (ICR).

1 afișare
Imaginea articolului Filarmonica "George Enescu" deschide Festivalul Europalia

Bruxelles: Filarmonica "George Enescu" deschide Festivalul Europalia

România participă pentru prima dată la Europalia, care va avea loc la Bruxelles între 3 octombrie 2007 şi 3 februarie 2008.

Acesta este festivalul cu cea mai mare anvergură din Bruxelles. La fiecare doi ani, Europalia invită câte o ţară parteneră, care îşi prezintă cele mai interesante creaţii artistice. Printre ţările recent participante se numără Rusia, Bulgaria, Italia. Anul acesta, pentru celebrarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, Europalia a invitat cele 27 de state membre, pentru a oferi împreună o imagine de ansamblu a artei europene.

România se află în prim planul ediţiei Europalia Europa 2007. Astfel, concertul de deschidere este oferit de Filarmonica "George Enescu" şi Corul Mixt al Radioului Bulgar sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Concertul de gală va avea loc miercuri, la Palais des Beaux Arts, în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu, a membrilor familiei regale, a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a preşedintelui bulgar, Gheorghi Părvanov, a miniştrilor culturii din Portugalia şi Bulgaria şi a unor europarlamentari.

Programul comun al Europalia mai cuprinde, ca elemente româneşti, participarea cu lucrări la expoziţia principală "Le Grand Atelier" şi cele patru expoziţii conexe acesteia. Expoziţia "Le Grand Atelier" este pilonul central al proiectului şi urmăreşte elemente comune în arta şi ideile europene între secolele V-XVIII cu accent pe circulaţia, schimbul şi comunitatea de influenţe via artişti, lucrări, stiluri şi teme. Curatorul român al acestei expoziţii este Roxana Theodorescu, directorul Muzeului Naţional de Artă al României.

În cadrul festivalului, România va mai fi prezentă prin spectacole de muzică, teatru şi film. Astfel, Anca Parghel, Florin Niculescu, Harry Tavitian şi Garbis Dedeian Quartet vor susţine concerte, în timp ce Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta "Electra", între 13 şi 15 noiembrie. Proiecţii de film românesc şi o serie de masterclass-uri pentru studenţi la cinematografie vor avea loc între 4 şi 14 octombrie, la Bruxelles şi Anvers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici