Filme de Lucian Pintilie şi Dan Piţa la Cinematograful Luna din Varşovia

O serie de filme româneşti, printre care "Reconstituirea" de Lucian Pintilie, "Nunta de piatră" şi "Concurs", în regia lui Dan Piţa, vor fi proiectate, în perioada 29 - 31 mai, la Cinematograful Luna din Varşovia, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala Poloniei.

81 afișări
Imaginea articolului Filme de Lucian Pintilie şi Dan Piţa la Cinematograful Luna din Varşovia

Filme de Lucian Pintilie şi Dan Piţa la Cinematograful Luna din Varşovia (Imagine: Mediafax Foto)

ICR Varşovia prezintă un program dedicat unor "antecedente ilustre" ale noului val al cinematografiei româneşti - "Drumuri spre Sud". Programul cuprinde proiecţiile peliculelor "Reconstituirea", de Lucian Pintilie, "Concurs" (1982) şi "Nunta de piatră 2 - La o piatră" (1972), în regia lui Dan Piţa, "Secvenţe" (1982), de Alexandru Tatos, şi "O lacrimă de fată" 1980), de Iosif Demian.

Filmele vor fi proiectate în perioada 29 - 31 mai la Cinematograful Luna din Varşovia.

"Deşi extraordinarele filme ale tinerilor cineaşti români au apărut ca o reacţie la formulele epuizate, constrângătoare, artificioase şi manieriste ale unui cinema «du papa» autohton, există o tradiţie cinematografică românească foarte apropiată de poetica neorealistă şi minimalistă, care a devenit, de câţiva ani, marca filmului românesc", menţionează ICR Varşovia în prezentarea retrospectivei "Drumuri spre Sud".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici