Filme de Radu Mihăileanu, Florin Şerban şi Cristi Puiu vor rula la Festivalul de la Moscova - VIDEO

Lungmetraje de Radu Mihăileanu, Florin Şerban şi Cristi Puiu vor rula în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, care va avea loc în perioada 17 - 26 iunie, informează site-ul evenimentului.

51 afișări
Imaginea articolului Filme de Radu Mihăileanu, Florin Şerban şi Cristi Puiu vor rula la Festivalul de la Moscova - VIDEO

Filme de Radu Mihăileanu (Foto), Florin Şerban şi Cristi Puiu vor rula la Festivalul de la Moscova (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Pelicula lui Cristi Puiu "Marfa şi banii" va rula în secţiunea Alegerea FIPRESCI, în timp ce lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va fi prezentat în secţiunea Filme 8½.

Pe de altă parte, "Concertul", de Radu Mihăileanu, va fi prezentat în secţiunea Gala Screenings.

În competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Moscova va rula filmul "Despre alte mame", în regia lui Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordan.

Pelicula "Despre alte mame" este realizată pe un scenariu scris de Mihai Ionescu, Tiberiu Iordan şi Silviu Geamănu şi îi are în distribuţie pe Gavril Pătru, Marius Cordoş, Silviu Geamănu, Mihai Baranga, Robert Radoveneanu, Ana-Ioana Macaria şi Lia Bugnar.

Lungmetrajul "Despre alte mame" are la bază o poveste reală trăită de regizorul polonez Krysztof Kieslowski în timp ce filma "Dworzec/ Station" (1981). Imaginile din pelicula lui Kieslowski au fost folosite drept probă într-un caz de omor. Kieslowski a declarat ulterior că a renunţat la a mai face film documentar în parte şi din cauza acestei întâmplări. Pornind de aici, "Despre alte mame" spune povestea a cinci tineri care merg la "Station" pentru a filma un documentar despre "oameni care aşteaptă".

Filmul "Marfa şi banii", un road-trip cu Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, marchează, potrivit opiniei majorităţii criticilor, începutul noului val cinematografic românesc. "Marfa şi banii" este lungmetrajul de debut al regizorului Cristi Puiu. După "Marfa şi banii", Cristi Puiu a realizat drama "Moartea domnului Lăzărescu", care i-a adus marele premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes.

Pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer". Filmul este povestea lui Silviu (George Piştereanu), un tânăr încarcerat de patru ani într-un penitenciar pe malul Dunării care, cu două săptămâni înainte de eliberare, află că mama lui s-a întors acasă după mult timp petrecut în Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic acolo.

Comedia dramatică "Le concert/ Concertul" îl are în centru pe personajul Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Lungmetrajul semnat de Radu Mihăileanu a fost desemnat câştigătorul categoriei "cel mai bun film din Uniunea Europeană" la premiile David di Donatello 2010 şi a primit două premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră. În plus, "Concertul" a mai primit patru trofee Gopo.

Cineastul francez Luc Besson a fost desemnat preşedintele juriului celei de-a 35-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, iar cel mai recent lungmetraj al acestuia - "Les Aventures Extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec" - va fi proiectat în închiderea evenimentului.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova a avut loc în anul 1959. Festivalul de la Moscova a fost organizat din doi în doi ani, alternând cu Festivalul de la Karlovy Vary. Începând din 1995, festivalul moscovit se organizează în fiecare an.

În 2009, premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei "Pete on the Way to Heaven", în regia lui Nikolay Dostal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici