Filme despre romi, căsătorie şi libertate, realizate la atelierul Aristoteles

Patru filme documentare - "In the shadow/ În umbră", "Emil", "Fata Morgana" şi "Don’t dance alone/ Nu dansa singur" - au rezultat în urma ediţiei 2008 a atelierului Aristoteles, care s-a desfăşurat în perioada 10 august-7 septembrie, la Sibiel, lângă Sibiu.

380 afișări
Imaginea articolului Filme despre romi, căsătorie şi libertate, realizate la atelierul Aristoteles

Filme despre romi, căsătorie şi libertate, realizate la atelierul Aristoteles

Cele patru documentare au fost create de 17 cineaşti din Europa Centrală şi de Est, care au participat la manifestare.

În plus, la ediţia din acest an a atelierului a mai fost prezentat un film bonus, "Între ciocan şi nicovală" de Laurenţiu Huianu şi Eduard Schneider.

Desfăşurat între 10 august şi 7 septembrie la Sibiel, lângă Sibiu, Aristoteles a reunit experţi din Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, reprezentanţi ai televiziunii Arte şi tineri creatori din Croaţia, Serbia, Rusia, Cehia, Ungaria şi România.

Unul dintre proiecte, "În umbră/ In the Shadow", regizat de Masa Drndic (Croaţia), este un film despre agitaţia sufletească a unui pictor de biserici care se teme să îşi termine lucrarea.

Documentarul "Emil", regizat de Emanuel Vasiliu, este portretul unui bărbat care doreşte să fie liber, în timp ce "Fata Morgana", în regia lui Eszter Cseke din Ungaria, spune povestea a doi bărbaţi care locuiesc în Fântânele, sat unde mai este doar o singură fată tânără nemăritată.

Producţia "Nu dansa singur/ Don't Dance Alone", regizat de Pavla Fleischer din Cehia, prezintă transformarea a patru creatori de film care pleacă în căutarea unui subiect despre care fiecare dintre ei crede că ştie totul (romii).

Până la sfârşitul filmărilor, ei vor constata că este mai important să ştie mai mult despre ei înşişi decât despre filmul lor.

În acelaşi timp, "Între ciocan şi nicovală" de Laurenţiu Huianu şi Eduard Schneider îl prezintă pe nea Petre, un ţăran român simplu, dezamăgit de propriul fiu şi de justiţia română.

Montajele filmelor se vor încheia la sfârşitul lunii noiembrie.

În ianuarie anul viitor, filmele vor rula pentru public, data exactă şi locul urmând să fie stabilite de partenerul proiectului, Ambasada Franţei la Bucureşti.

Printre filmele realizate în cadrul ediţiilor anterioare ale atelierului Aristoteles şi premiate la festivalurile internaţionale se numără "Nu te supăra, dar..." de Adina Pintilie şi "Ciobanul zburător" de Cătălin Muşat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici