Filme mute acompaniate de muzică, pentru prima dată în Bucureşti (Galerie Foto)

Două filme mute din 1928, inspirate de povestirea horror a lui Edgar Allan Poe, "Prăbuşirea Casei Usher", au fost proiectate, joi, pe terasa Astrodom din Bucureşti, însoţite de acompaniament muzical, realizat de grupul Einuiea, şi versuri din Baudelaire, recitate de actriţa Crenguţa Hariton.

251 afișări
Imaginea articolului Filme mute acompaniate de muzică, pentru prima dată în Bucureşti (Galerie Foto)

Filme mute acompaniate de muzică, pentru prima dată în Bucureşti

Cele două pelicule, una americană, realizată de James Sibley Watson şi Melville Webber, şi una franceză, semnată de Jean Epstein, au fermecat, timp de o oră şi jumătate, cei aproape 100 de spectatori aşezaţi la mesele de pe terasă.

Primul film proiectat a fost scurtmetrajul lui Watshon şi Webber, care a primit, în 2000, un premiu din partea National Film Preservation Board.

În sunete de instrumente exotice, imaginile fantastice ale peliculei s-au succedat rapid. Publicul a putut admira efecte speciale care sunt folosite şi în filmele de artă din prezent.

Cel de-al doilea film, "La Chute de la maison Usher", realizat de Jean Epstein, mai epic decât varianta americană a povestirii maestrului prozei fantastice şi horror, a fost realizat după o adaptare a lui Luis Bunuel, părintele suprarealismului cinematografic.

Pelicula spune povestea lui Allan (Charles Lamy), care îl vizitează pe Roderick Usher (Jean Debucourt) la Casa Usher. Roderick este înnebunit de durere deoarece soţia sa, Madeleine Usher (Marguerite Gance), suferă de o boală incurabilă.

Bărbatul pictează, în timpul acesta, un portret al soţiei sale, dar, cu fiecare trăsătură a femeii din tablou, Madeleine este din ce în ce mai slăbită. Roderick nu acceptă moartea soţiei sale şi astfel, în noaptea întunecată, Madeleine se întoarce.

Acompaniamentul ansamblului Einuiea, format din Cătălin Torsan (clarinet), Silviu Fologea (chitară, psalterium) şi Juan-Carlos Negretti (darbuka, percuţie), cărora li s-a alăturat chitaristul Claudiu Lobonţ, a însoţit momentele contemplative ale personajelor din timp, la fel ca şi poeziile recitate de actriţa Teatrului Nottara, Crenguţa Hariton.

Deoarece evenimentul a fost organizat pe terasa hotelului Residence, au existat şi probleme de sunet, publicul neputând distinge, iniţial, cuvintele versurilor baudelairiene.

Evenimentul a fost cea de-a cincea intervenţie de acest gen a ansamblului Einuiea, după cele de la Cluj (TIFF), Hunedoara (SOS Castelul), Braşov (Serbările Medievale) şi Mediaş (stagiunea Bisericii Evanghelice).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici