Filme româneşti prezentate la Toronto, în cadrul unui program dedicat României

Filme româneşti, printre care se numără şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu şi "California Dreamin' (Nesfârşit)" de Cristian Nemescu vor rula la Toronto, în cadrul programului "The Latest Wave: New Romanian Cinema" (11 aprilie-2 mai), care va prezenta publicului canadian mai multe producţii româneşti.

29 afișări
Imaginea articolului Filme româneşti prezentate la Toronto, în cadrul unui program dedicat României

Filme româneşti prezentate la Toronto, în cadrul unui program dedicat României

Filmele din cadrul programului "The Latest Wave: New Romanian Cinema" vor fi proiectate la Cinematheque Ontario, sub deviza "Mai bine mai târziu decât niciodată".

"Noul cinematograf românesc a fost «boom-ul» scenei internaţionale a cinematografiei în ultimii doi ani, când tinerii cineaşti români au câştigat toate marile premii la Cannes, devenind subiectul nenumăratelor articole care au vorbit despre emergenţa acestui «noul val»", potrivit site-ului instituţiei.

Astfel, programul manifestării dedicate cinematografiei din România va debuta pe 11 aprilie, cu proiecţia filmului "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Prumboiu şi se va încheia pe 2 mai, cu filmul "Marfa şi banii" de Cristi Puiu.

Totodată, în cadrul evenimentului, pe 1 mai, va rula şi "4,3,2", pentru care Cristian Mungiu a primit un premiu Palme d'Or la Cannes, în 2007, în timp ce "California Dreamin'", câştigător al premiului Un certain regard la Cannes, va fi prezentat publicului din Toronto, pe 13 aprilie.

 

Alte filme din cadrul programului românesc sunt: "Marele jaf comunist" de Alexandru Solomon (12 aprilie), "Hârtia va fi albastră" de Radu Muntean (12 aprilie), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" de Cătălin Mitulescu (17 aprilie), "Balanţa" de Lucian Pintilie (26 aprilie), "Moartea domnului Lăzărescu" de Cristi Puiu (20 aprilie), "Occident" de Cristian Mungiu (27 aprilie) şi "Resconstituirea" de Lucian Pintilie (27 aprilie).

În plus, în data de 23 aprilie, sub titulatura "Bucharest to The Black Sea: Recent Romanian Shorts", vor fi prezentate scurtmetrajele "Călătorie la oraş" şi "Visul lui Liviu" de Corneliu Porumboiu şi "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" de Cristi Puiu.

Manifestarea este organizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român de la New York.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici