Filmul "Crulic - Drumul spre dincolo", al regizorului Anca Damian, a primit premiul Amnesty, la Copenhaga

Documentarul de animaţie "Crulic - Drumul spre dincolo", al regizoarei Anca Damian, a primit Amnesty Award la CPH: DOX, festival care s-a desfăşurat la Copenhaga, între 3 şi 13 noiembrie, informează un comunicat.

398 afișări
Imaginea articolului Filmul "Crulic - Drumul spre dincolo", al regizorului Anca Damian, a primit premiul Amnesty, la Copenhaga

Anca Damian (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax foto)

Regizat, scris şi produs de Anca Damian, "Crulic - Drumul spre dincolo" primeşte din nou unul dintre cele mai aparte premii ale industriei de cinema, Amnesty Award, la Festivalul CPH: DOX din Copenhaga, pentru modul creativ în care spune povestea şi pentru tonul său obiectiv.

Recent, filmul Ancăi Damian a mai fost premiat la două dintre cele mai importante festivaluri de profil, din Polonia şi Germania, precum şi la două festivaluri de documentare din Cehia şi România.

Filmul prezintă povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea provocată de greva foamei.

"Filmul reprezintă o tragică poveste reală a nedreptăţii umane, spusă prin intermediul unei animaţii extraordinar de inventive şi creative", spune motivaţia juriului. "Realitatea animată, însoţită de tonul obiectiv al naraţiunii, creează un mod netradiţional de a spune povestea. Iar asta îi permite spectatorului să se identifice firesc cu personajul", continuă declaraţia.

"Crulic - Drumul spre dincolo" a primit recent menţiunea specială a Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi menţiunea acordată de juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată de film.

La Cottbus i-a fost acordată menţiunea specială a juriului internaţional, dar şi premiul juriului ecumenic.

Filmul a mai primit Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), o distincţie ce recompensează "filme documentare creative şi excepţionale din Europa centrală şi de sud-est", dar şi premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra de la Sibiu.

După CPH: DOX Copenhaga, lungmetrajul va participa la alte festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care Festival dei Popoli (Florenţa), Göteborg, Carrefour de l'animation - Le Forum des Images (Paris), New Directors - New Films (New York) şi Crossroads Europe (Linz).

"Crulic - Drumul spre dincolo" este narat de actorul Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu. Lungmetrajul este o producţie Aparte Film, coprodus de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici