Filmul "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, a câştigat marele premiu la Festivalul de la Annecy

Filmul "Crulic - Drumul spre dincolo" de Anca Damian a câştigat marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Annecy (4-9 iunie), unul dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din lume.

782 afișări
Imaginea articolului Filmul "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, a câştigat marele premiu la Festivalul de la Annecy

Anca Damian (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

În competiţia festivalului au fost incluse titluri precum "Hoshi o ou kodomo", de Makoto Shinkai, şi "The Painting", de Jean-Francois Laguionie.

Potrivit directorului artistic al festivalului, Serge Bromberg, la ediţia de anul acesta, organizatorii au primit în total 2.455 de producţii pentru selecţia oficială, cu 500 mai multe decât anul trecut, informează Variety.

Festivalul a fost deschis cu proiecţia filmului "The Suicide Shop", de Patrice Leconte, ecranizarea romanului "Magazinul de sinucideri", de Jean Teulé.

Filmul "Crulic - Drumul spre dincolo" spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea provocată de greva foamei.

"Crulic - Drumul spre dincolo" este narat de actorul Vlad Ivanov.

La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu.

Regizat, scris şi produs de Anca Damian, "Crulic - drumul spre dincolo" a primit în august anul trecut o menţiune specială din partea International Federation of Film Societies, la Festivalul de Film de la Locarno, fiind inclus în competiţie oficială a evenimentului.

Pelicula a mai primit Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, pentru modul creativ în care spune povestea şi pentru tonul său obiectiv, menţiunea specială a juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi menţiunea acordată de juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată de film. La Istanbul, i-a fost acordat premiul special al juriului, iar la Cottbus (Germania) - menţiunea specială a juriului internaţional, pentru relatarea unei poveşti bazate pe fapte reale cu ajutorul unor tehnice de animaţie diversificate, şi premiul ecumenic, pentru modul inovativ prin care li se acordă dreptul la replică celor ce nu mai sunt. Palmaresul peliculei include şi trofeul Silver Eye, la Jihlava (Cehia), o distincţie ce recompensează "filme documentare creative şi excepţionale din Europa Centrală şi de sud-est" şi premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu.

Lungmetrajul este o producţie Aparte Film, coprodus de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Cofinanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR şi al Fundaţiei Soros România, "Crulic - Drumul spre dincolo" a fost distribuit în cinematografele româneşti de Independenţa Film.

Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune "Întâlniri încrucişate", selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" şi este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor "Rămânerea" (1991) şi "Drumul câinilor" (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici