Filmul "Funny Games" de Michael Haneke deschide TIFF 2008

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura în perioada 30 mai - 8 iunie, la Cluj, va debuta cu cel mai recent film al regizorului Michael Haneke, thriller-ul psihologic "Funny Games", informează organizatorii.

48 afișări
Imaginea articolului Filmul "Funny Games" de Michael Haneke deschide TIFF 2008

Filmul "Funny Games" de Michael Haneke deschide TIFF 2008

"Funny Games" este un remake al filmului cu acelaşi titlu şi aceeaşi semnătură regizorală, produs în Austria natală în 1997. La 10 ani de la premiera versiunii europene, Haneke a decis să readucă pe marele ecran, în variantă americană, povestea unei familii (mamă, tată şi copil) luată ostatecă de doi tineri, în aparenţă inofensivi.

Cu o distribuţie răsunătoare - Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt, Brady Corbet - "Funny Games" intenţionează să pună în gardă publicul clujean în ceea ce priveşte selecţia ediţiei din acest an. "Încă din seara deschiderii oficiale a festivalului, atmosfera TIFF-ului va fi una răscolitoare, filmul lui Haneke fiind pe cât de intens, pe atât de controversat şi de «deranjant» pentru spectatorii pe care, cu siguranţă, nu-i va lăsa indiferenţi", promit organizatorii. 

Ediţia din acest an a TIFF va include şi câteva secţiuni noi. Astfel, pe lângă secţiunile deja consacrate – "Competiţie" (rezervată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film), "Supernova", "Fără limite", "Umbre", "3 X 3", "Ziua Maghiară", "Doc’n’Roll", "Zilele filmului românesc" – selecţia semnată de directorul festivalului, Mihai Chirilov, include şi câteva grupaje tematice noi, printre care "Remade in Bollywood" (remake-uri indiene la filme de referinţă din istoria recentă a cinematografului) şi "Real time" (filme realizate în timp real, dintr-un singur cadru, fără tăietură de montaj).

Focus-ul TIFF o să "cadă" în acest an pe Rusia. Astfel, în festival vor fi proiectate: "The Russian Triangle" în regia lui Aleko Tsabadze – câştigător al Marelui Premiu la Cottbus şi al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Moscova, "Cargo 200" al regizorului Aleksei Balabanov – Cea mai bună regie la Gijon Intl Fim Festival şi câştigător al KNF Award la Rotterdam Film Festival 2008 sau "Playing the Victim", nominalizat la cinci categorii in cadrul Premiilor Nika – premiile industriei de film ruseşti şi câştigător al Marelui Premiu la prima ediţie a Festivalului de la Roma.

Doi dintre membrii confirmaţi ai Juriului TIFF din acest an sunt regizorul Corneliu Porumboiu – câştigător al Trofeului Transilvania 2006 cu filmul "A fost sau n-a fost?" - şi Jay Weissberg, critic de film la prestigioasa publicaţie Variety, un susţinător al cinematografiei româneşti şi semnatarul cronicilor excelente la "Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu, şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu.

Proiecţiile în aer liber, marca TIFF, vor continua şi anul acesta cu filme prin care organizatorii speră ca cinema Echinox, mai exact, curtea interioară a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, să devină neîncăpătoare.

Ediţia 2008 a TIFF va continua tradiţia de anul trecut, când festivalul a fost extins şi în Sibiu, Capitală Culturală Europeană în 2007. Astfel, TIFF se va desfăşura şi în acest an la Sibiu, în perioada 11 – 15 iunie, cu proiecţii în Piaţa Mică din Sibiu şi în alte locaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici