Filmul lui Mungiu va ajunge în 35 de oraşe din România

La patru luni după ce a câştigat Palme d’Or, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu va începe să ruleze în cinematografele din 20 de oraşe din România şi în casele de cultură din alte 15 oraşe unde fie nu mai există săli de cinema funcţionale, fie condiţiile de vizionare sunt proaste.

1 afișare
Imaginea articolului Filmul lui Mungiu va ajunge în 35 de oraşe din România

Filmul lui Mungiu va ajunge în 35 de oraşe din România

Primul lungmetraj românesc câştigător al trofeului suprem la Cannes va avea premiera în România pe 14 septembrie, în timp ce caravana cinematografică prin ţară – organizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al unor parteneri privaţi – va începe pe 17 septembrie.

"Am pus în practică o idee pe care o avea multă lume şi al cărei timp venise. Constatând că mai sunt foarte puţine săli în România, vom da drumul unei caravane prin care filmul va fi proiectat pe 35 mm în cel puţin alte 15 oraşe. Cred că până la urmă vor fi 20 de oraşe cu proiecţii normale, în cinematografe, plus alte 15 oraşe. Este un efort, dar vom avea ocazia să aflăm dacă în România nu se mai merge la cinema pentru că nu mai sunt săli", a spus Cristian Mungiu marţi, într-o conferinţă de presă.

Pentru caravana prin ţară, echipa lui Mungiu a adus echipament din Germania care să fie instalat în casele de cultură. În decurs de o lună de zile, caravana va ajunge la Roman, Vaslui, Bârlad, Focşani, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Drobeta Turnu Severin, Reşiţa, Petroşani, Zalău, Miercurea Ciuc şi Satu Mare.

"Primul oraş va fi Tulcea, apoi caravana va urca în Moldova, va face un salt la Satu Mare, va trece prin Zalău, prin Banat, apoi la Petroşani şi se va termina cu Călăraşi şi Constanţa", a explicat regizorul.

Pentru el, turul ţării are şi valoarea unui experiment al cărui scop este de a afla dacă românii nu mai merg la cinema pentru că nu mai există săli funcţionale sau pentru că nu-i mai interesează. "Vom vedea dacă ideea unui eveniment special, a unui film care ajunge timp de 2 zile în oraşul lor, e de ajuns ca să-i scoată pe oameni din case. Aştept să văd ce răspuns avem de la public. Sunt pregătit să tragem orice tip de concluzie după această lună de zile: să constatăm că există încă interes pentru filmul de cinema sau nu. Nu vreau să influenţăm în nici un fel concluzia", a mai spus cineastul.

Cristian Mungiu nu va fi prezent la toate proiecţiile din ţară pentru că are de onorat mai multe invitaţii din străinătate, legate de premiera filmului în Belgia, decernarea Marelui Premiu FIPRESCI la gala de deschidere a Festivalului de la San Sebastian şi participarea filmului la festivalurile de la New York şi Pusan. "Sper să prind ultimele proiecţii din caravană şi voi fi prezent la un fel de talk-show în care vom prezenta un documentar realizat în aceste 30 de zile", a precizat regizorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici