Filmul mut "Cavalerul Rozelor", proiectat cu acompaniament orchestral la Sala Radio

Filmul mut "Der Rosenkavalier/ Cavalerul Rozelor" (1925), de Robert Wiene, inspirat de opera comică în trei acte omonimă compusă de Richard Strauss, va fi proiectat în acompaniamentul Orchestrei Naţionale Radio, condusă de Stefan Geiger, vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti.

198 afișări
Imaginea articolului Filmul mut "Cavalerul Rozelor", proiectat cu acompaniament orchestral la Sala Radio

Filmul mut "Cavalerul Rozelor", proiectat cu acompaniament orchestral la Sala Radio (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

Premiera absolută a filmului a avut loc pe 10 ianuarie 1926, la teatrul liric din Dresda, instituţie care găzduise de altfel premiera operei lui Richard Strauss cu 15 ani înainte, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

La acea primă proiecţie de la Dresda acompaniamentul muzical a fost asigurat de o orchestră condusă chiar de Richard Strauss. Pentru 1927 fusese planificat un turneu în S.U.A cu Strauss şi orchestra sa, dar apariţia filmului sonor a dus la anularea proiectului.

"Der Rosenkavalier/ Cavalerul Rozelor" a fost printre primele opere muzicale cunoscute pentru care s-au realizat versiuni multimedia. Deşi se bazează în mare parte pe familiaritatea publicului cu opera originală, filmul funcţionează ca o comedie de sine stătătoare, farmecul peliculei fiind sporit de locurile de filmare, printre care Palatul Schönbrunn şi împrejurimile sale.

Richard Strauss a modificat pe alocuri compoziţia sa originală pentru cinematografie, partea vocală fiind eliminată şi înlocuită parţial de instrumente individuale. Opera a fost restrânsă, firul narativ a fost modificat, s-au folosit partituri din alte opere ale compozitorului, au fost alese mai multe marşuri şi dansuri din repertoriul compozitorului.

Mult timp partitura pentru orchestră, însoţită de film, nu a fost interpretată, din cauza problemelor de sincronizare şi a dispariţiei ultimei role a filmului. La 80 de ani de la premiera peliculei, ZDF/ARTE a comandat refacerea completă a acesteia la Filmarchiv Austria, cuprinzând şi reconstrucţia părţii finale. Muzica, recondiţionată de Bernd Thewes, a fost înregistrată de Sächsische Staatskapelle, sub bagheta lui Frank Strobel, căruia i se datorează şi sincronizarea acestui proiect excepţional de film-concert.

Dirijorul Stefan Geiger nu se află la primul eveniment de acest gen. A dirijat, de exemplu, un concert în care a fost proiectată pelicula "Aventurile Prinţului Achmed", primul lungmetraj de animaţie din istoria filmului, alături de NDR Symphony Orchestra - Hamburg. În 2011, a fost invitat pentru prima dată în România pentru a dirija Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internaţional "Enescu şi Muzica Lumii", organizat la Sinaia.

În 2013, la invitaţia Goethe-Institut, a revenit la Bucureşti, pe scena Ateneului Român, pentru a dirija "Aventurile Prinţului Achmed", având alături Orchestra Română de Tineret. A urmat "Cutia Pandorei", în 2014, cu aceeaşi orchestră, din nou pe scena Ateneului Român.

De curând, Stefan Geiger a fost ales dirijor principal al Orchestrei Sinfonice Parana, Brazilia, pentru stagiunea 2016 - 2017. Ca dirijor, s-a dedicat atât muzicii noi, cât şi repertoriului clasic, colaborând cu orchestre precum Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg, Würzburger Philharmoniker, Nürnberger Symphoniker, Paraná State Symphony Orchestra şi Ensemble Resonanz.

Din 2002, artistul conduce Orchestra de Tineret din Bremen.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe site-urile radioromaniacultural.ro şi romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile online, pe eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici