Filmul "The Island is enchanted with you", de A. Carver şi D. Schmidt, a câştigat trofeul NexT 2015

Filmul "Insula e vrăjită de voi/ The Island is enchanted with you", de Alexander Carver şi Daniel Schmidt, a câştigat trofeul NexT 2015, în timp ce "În care eroina se ascunde şi apoi are parte de o întâlnire neaşteptată", de Tudor Jurgiu, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc.

131 afișări
Imaginea articolului Filmul "The Island is enchanted with you", de A. Carver şi D. Schmidt, a câştigat trofeul NexT 2015

Filmul "The Island is enchanted with you", de A. Carver şi D. Schmidt, a câştigat trofeul NexT 2015

Gala, care a avut loc la Cinema Studio din Bucureşti, a fost prezentată de Ada Solomon, directorul Festivalului Internaţional de Film NexT, şi de Yvonne Irimescu, coordonatoarea evenimentului cinematografic.

Trofeele celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional NexT au fost disputate de 24 de filme din 17 ţări, alese de coselecţionerii Irica Trocan şi Andrei Rus din cele peste 3.000 de pelicule înscrise anul acesta.

Juriul competiţiei internaţionale a fost format din Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea filmului "Ida", premiat recent cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius, Michał Oleszczyk (Polonia), critic de film şi cercetător, directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu ("Autoportretul unei fete cuminţi"), scriitorul şi criticul de film François Bonenfant (Franţa), jurnalista şi muziciana Maria Balabaş şi regizorul Eduardo Williams (Argentina), câştigătorul trofeului pentru cea mai bună coloană sonoră, anul trecut, cu "Sunetul stelelor m-a uluit".

Filmul "The Island is enchanted with you", care a primit, duminică seară, trofeul celei de-a noua ediţii a Festivalului NexT, prezintă un medic, Francisco Javiér de Balmis care, în 1803, călătoreşte în Puerto Rico. El aduce cu sine mai mulţi copii orfani, care devin gazde vii pentru vaccinul împotriva variolei. Rezultatul este una dintre primele vaccinări în masă şi originea iniţiativelor din domeniul sănătăţii la nivel mondial. În 2014, insula produce o gamă largă de proceduri biotehnologice şi farmaceutice cu subvenţii din Statele Unite ale Americii.

Premiul acordat coproducţiei SUA/ Elveţia/ Australia constă în suma de 2.000 de euro oferită de Ministerul Culturii şi servicii digitale de laborator (postproducţie) în valoare de 2.000 de euro oferite de CineLab România.

La gala de duminică, Carlos Conceiçao a câştigat premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie, cu "Noapte bună, Cenuşăreasa/ Goodnight Cinderella". Scurtmetrajul spune povestea Cenuşăresei, care fuge la miezul nopţii, lăsând în urmă unul dintre condurii săi de cleştar. În zilele următoare, prinţul nu-şi poate scoate din minte gândul că trebuie să-i găsească perechea. Premiul constă în suma de 1.000 de euro oferită de Ministerul Culturii.

Un alt trofeu aşteptat al serii a fost premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră, câştigat de Pedro Alcalde, cu "Totul este posibil/ Ancha es Castilla". Scurtmetrajul este un horror, cu umor negru, despre o fată care este supusă unei sesiuni de exorcism ca să scape de demonul care o posedă. Premiul constă în suma de 1.000 de euro oferită de Ministerul Culturii.

Pe de altă parte, favoritul publicului în competiţia internaţională a fost filmul "Jung Forever", de Jean-Sébastien Lopez. Premiul constă în suma de 500 de euro şi a fost oferit de Societatea Culturală NexT. Scurtmetrajul îl prezintă pe Alexander, un terapeut ajuns la vârsta mijlocie, care trăieşte un divorţ dureros şi şi-a întrerupt activitatea profesională. Dar o vizită neaşteptată îi va schimba viaţa.

În competiţia naţională, noul film scurt al lui Tudor Cristian Jurgiu, "În care eroina se ascunde şi apoi are parte de o întâlnire neaşteptată", a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc. Premiul valorează 500 de euro şi a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR), prin vicepreşedintele instituţiei, Liviu Jicman.

Juriul competiţiei naţionale a fost format din curatorul de film Agnès Wildenstein, artistul grafician şi desenatorul Matei Branea şi managerul cultural Renate Roginas.

Acţiunea din filmul lui Jurgiu se petrece într-o dimineaţă stresantă, ca toate celelalte dimineţi, când Cristina se opreşte brusc în cadrul uşii. Nu mai poate face pasul care ar scoate-o din casă.

"Mă bucur foarte mult că sunt la NexT şi NexT este primul festival în care mi-a fost proiectat un film pe un ecran în cinema, cu spectatori. Din acest motiv, acest festival va fi mereu foarte special pentru mine", a spus Jurgiu.

De asemenea, "In the House", regizat de Ana-Maria Comănescu, a câştigat menţiunea specială a juriului în competiţia naţională, iar "Golanii", de Bogdan Drumea, a câştigat premiul publicului pentru film românesc, care constă în suma de 500 de euro şi a fost oferit de Societatea Culturală NexT.

Pe de altă parte, regizorul Marius Olteanu, care a concurat în competiţia naţională cu scurtmetrajul "Scor alb", a câştigat premiul Villa Kult, care constă într-o rezidenţă la Berlin.

De asemenea, Sorin Poamă, care trebuie să filmeze la Berlin pentru un nou proiect şi care a fost inclus în competiţia naţională NexT, cu scurtmetrajul "O colegă din Tonitza", va primi servicii de cazare, iar Paul Mureşan, care a participat la concursul The Pitch din cadrul NexT, a fost invitat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, costurile fiind asigurate de managerul cultural şi membru al juriului competiţiei naţionale Renate Roginas.

Din dorinţa de a încuraja tinerii cineaşti români, anul trecut, Festivalul NexT a organizat în parteneriat cu Shorts TV concursul The Pitch. Pentru cea de-a doua ediţie a concursului au rămas în cursă 14 proiecte din cele peste 30 înscrise. Dintre cele 14 proiecte, cinci şi-au disputat marele premiu în valoare de 5.000 de euro, acestea fiind "Drapelului, str. nr. 1", de Anca Oproiu, "When Night Meets Dawn", de Andreea Borţun, "Spongebob Lunchbox", de Claudiu Iordache, "Motan's Cat", de George ve Gänæaard , şi "Mom, Dad, I Have to Tell you Something", de Paul Mureşan.

Proiectele au fost analizate de juriul format din producătorul Velvet Moraru, regizorul Tudor Jurgiu, actriţa Ana Ularu şi criticii de film Filip Standavid şi Cristi Luca. Juriul a decis să acorde premiul de 5.000 de euro lui Paul Mureşan, pentru proiectul de animaţie "Mom, Dad, I Have to Tell you Something", pentru "tratarea unei teme extrem de sensibile, simţul umorului şi felul inedit în care abordează un gen puţin promovat în România". Acelaşi proiect a primit o menţiune specială la NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării, constând în suma de 1.000 de euro (servicii de postproducţie) din partea Abis Studio.

O a doua menţiune i-a fost oferită proiectului "When Night Meets Dawn", al Andreei Borţun, din partea Icon Production, care va acoperi producţia filmului. De asemenea, dintre cele 14 proiecte înscrise la concursul The Pitch, "Portrait with Cake", al Ştefaniei Maftei, a primit suma de 500 de euro din partea HiFilm Productions.

A noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT a avut loc între 15 şi 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Institutul Cultural Român (ICR), Club Control, J'ai Bistrot, Cărtureşti şi Garajul Ciclop (Magheru 6 - 8) din Bucureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii (MC) şi cofinanţat de Programul Europa Creativă-MEDIA al Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici