FOCUS: "Brida", de Paulo Coelho - o carte de self help scrisă în termeni simbolici

Romanul "Brida" de Paulo Coelho, o poveste a regăsirii de sine, tipică pentru autorul brazilian, situată într-o lume în care magia este o formă autentică de cunoaştere, a fost lansat, miercuri, la editura Humanitas.

3315 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Brida", de Paulo Coelho - o carte de self help scrisă în termeni simbolici

FOCUS: "Brida", de Paulo Coelho - o carte de self help scrisă în termeni simbolici

Romanul "Brida" este al treilea scris de Coelho după "Alchimistul", însă modelul de scriitură rămâne acelaşi, recognoscibil chiar şi pentru cel mai puţin pasionat cititor de literatură. Marea diferenţă dintre "Brida" şi "Alchimistul" constă în faptul că personajul principal este o femeie, Brida. În rest, cititorul se confruntă cu aceleaşi teme specifice autorului brazilian, care i-au atras critici, dar şi încasări semnificative: drumul iniţiatic, regăsirea de sine, dragostea, armonia cu universul şi magia.

Tipologia personajelor este, de asemenea, repetitivă. Cititorul se confruntă cu un personaj confuz şi disolut, cu o mulţime de probleme existenţiale, care întâlneşte un mediator, un cunoscător al secretelor fundamentale ale vieţii şi universului, care îl iniţiază în cele mai profunde taine. Restul e previzibil. Regăsirea de sine inevitabilă.

Personajul Brida este un fel de Santiago din "Alchimistul", însă ceva mai intuitivă. În definitiv apariţia Bridei vine la trei ani după cartea matrice. Magul seamănă incredibil cu Regele Salemului, dar această întâmplare poate fi pusă pe seama faptului că ilustrează, într-un fel, acelaşi concept al Învăţatului, care îl ajută pe protagonist să găsească în sine şi în lume ceea ce contează cu adevărat. De altfel, ca şi cum asemănările cu "Alchimistul" nu erau suficient de evidente, la un moment dat, în demersul narativ, unul dintre personaje se întâlneşte cu un păstor pe nume Santiago.

Reţeta narativă a lui Coelho urmează aceeaşi structură a basmului românesc. Există întotdeauna un personaj pozitiv, protagonistul, care se confruntă cu o situaţie excepţională, în care trebuie să lupte cu personajele negative şi, uneori, cu el însuşi pentru a depăşi situaţia respectivă şi pentru a se transforma într-un personaj mult mai virtuos. O serie de teorii antropologice consideră că această structură arhetipală este implementată în mintea copiilor, care o transformă într-un model de viaţă. Specialiştii în teoriile mass media consideră că, în general, producţiile care urmăresc acest tipar vor avea succes, deoarece conştiinţa umană resimte constant o nevoie de reasigurare că binele învinge întotdeauna răul, iar situaţiile dificile sunt doar încercări care îi conduc la niveluri existenţiale superioare.

Comparativ cu alţi scriitori care exploatează aceleaşi teme, precum Eric Emmanuel Schmid, care în romanul "Milarepa" spune povestea unui tânăr modest ce ajunge cel mai mare învăţal al Tibetului, Coelho creează o serie de personaje mai puţin specifice, astfel încât orice cititor se poate regăsi în circumstanţele protagoniştilor.

La lansarea romanului au mai luat parte, printre alţii, jurnalista Mihaela Spineanu, redactor al revistei Elle, actriţa şi prezentatoarea TV Cristina Cioran şi actorul Marius Stănescu.

"Este o carte despre o femeie care îşi pune nişte întrebări esenţiale, pe care, poate, ni le punem toţi şi care reuşeşte să se regăsească", a apreciat Mihaela Spineanu.

Pe de altă parte, Marius Stănescu, unul dintre actorii care a jucat în piesa "Alchimistul", montată la teatrul Odeon, a rememorat prima venire în România a lui Paulo Coelho, ocazie în care autorul a vizionat şi o parte din această piesă. "El (Coelho, n.r) ne-a făcut surpriza de a apărea în ultimul sfert de oră din piesă. La pauză, Coelho a venit şi ne-a pupat pe toţi. A zis că a văzut foarte multe adaptări pentru teatru ale romanului său şi a venit special să vadă punerea în scenă a transformării în vânt. Trebuia să se întâlnească cu o persoană care se crede «Războinicul Luminii», dar nu s-a mai dus, a rămas un timp cu noi", a spus Stănescu.

Deşi Coelho scrie după o reţetă care s-a dovedit, de asemenea, de succes de marketing, mulţi dintre cititori apreciază reluarea temelor din diferite unghiuri, considerând că astfel scriitorul reaminteşte publicului valorile fundamentale ale vieţii.

Reprezentanţii editurii Humanitas au anunţat totuşi o schimbare în stilul autorului, care va fi remarcată în cartea "Învingătorul este singur". Este vorba de un roman ce se doreşte a fi un thriller, a cărui acțiune este plasată la Cannes şi care va apărea pe piaţa din România în toamna anului viitor. Schimbarea de stil nu va fi, totuşi, atît de semnificativă, întrucât autorul nu renunţă la elementele de mitologie, apelând de data aceasta la exoticele credinţe religioase indiene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici