FOCUS: "Caravana cinematografică" - o comedie amară cu potenţial de succes la publicul românesc

"Caravana cinematografică", de Titus Muntean, o comedie care poate folosi, până la un punct, ca îndrumar de seducţie pentru tinerii comunişti zeloşi şi ca mărturie a modului în care era percepută ideologia lui Marx într-un sat izolat românesc, este tipul de film cu potenţial de succes la public.

Urmărește
109 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Caravana cinematografică" - o comedie amară cu potenţial de succes la publicul românesc

FOCUS: "Caravana cinematografică" - o comedie amară cu potenţial de succes la publicul românesc (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Realizat fără emfază, cu un scenariu şi o imagine de excepţie, filmul "Caravana cinematografică" al lui Titus Muntean este foarte bine nuanţat. De la umorul simplu, de situaţie, la personaje amuzante, bine conturate, pelicula îşi păstrează surprizele pentru final.

Totul începe când tovarăşul Tavi (Dorian Boguţă) ajunge într-un sat izolat de munte, pentru a proiecta filme de propagandă, căci filmul este "lumina care scoate poporul din întuneric". Lucrurile se complică atunci când echipa de comunişti zeloşi pierde o parte din rolele de peliculă în noroi. Şi cum totul în acea perioadă trebuia să fie justificat doar prin procese verbale, locuitorii satului sunt strânşi cu uşa ca să fie totul bine.

Personaje simpatice şi aparent naive, uşor de manevrat, locuitorii satului încearcă să îşi salveze pielea cum pot: cu un ospăţ stropit bine cu băutură, cu o bibliotecară tânără şi frumoasă şi, nu în ultimul rând, corespunzătoare politic pentru tovarăşul Tavi şi cu diferite tertipuri pe care activiştii aflaţi în vizită au impresia că le cunosc. Tot umorul foarte bine dozat în film ascunde, însă, o lume cinică şi nepăsătoare, rodată de vizitele de activişti.

"Caravana cinematografică" (coproducţie Libra Film & Kombinat Film) este cel de-al doilea lungmetraj al lui Titus Muntean, realizat la o distanţă de şapte ani de la percutantul său debut cu "Examen". Având la bază ecranizarea povestirii omonime scrise Ioan Groşan, filmul "Caravana cinematografică" îi mai are în distribuţie pe Mircea Diaconu, Dorian Boguţă şi Iulia Lumânare.

Proiectul filmului a câştigat premiul Best Pitch la Baltic Events 2008.

Totodată, filmul a obţinut de la Centrul Naţional al Cinematografiei o finanţare de 1,2 milioane de lei, la sesiunea din 2007.

Filmul "Caravana cinematografică" a fost prezentat în avanpremieră, în cadrul festivalului B-EST IFF, joi seară, în prezenţa echipei de realizatori. Titus Muntean a mărturisit cu această ocazie că după experienţa cu "Examen" a jurat că nu va mai lucra în cinematografie. "Am jurat să nu mai fac niciodată film, atât de greu a fost", a mărturisit acesta. Pe de altă parte, Titus Muntean a spus că echipa de producţie i-a dat încredere în el: "Ei au fost echipa care m-a făcut să mai vreau să fac filme".

Producătorul Tudor Giurgiu a spus că filmul va avea premiera în cinematografele româneşti la finalul lunii mai şi va avea o premieră "mai adevărată" în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ce se desfăşoară la Cluj-Napoca, între 28 mai şi 6 iunie.

Cea de-a şasea ediţie a B-EST IFF are loc la cinematografele Scala şi Elvira Popescu din Capitală, între 20 şi 25 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici