FOCUS: Cineaştii români, încântați de succesul filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", la Berlin

Producătorii Ada Solomon şi Dan Burlac, regizorii Cristi Puiu şi Tudor Giurgiu şi criticul Irina Margareta Nistor au declarat, pentru MEDIAFAX, că succesul lui Florin Șerban, dublu premiat la Berlinală, pentru "Eu când vreau să fluier, fluier", este "încă o confirmare" a cinematografiei din România.

50 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Cineaştii români, încântați de succesul filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", la Berlin

FOCUS: Cineaştii români, încântați de succesul filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", la Berlin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, "Eu când vreau să fluier, fluier", a primit sâmbătă seară "Jury Grand Prix - Silver Bear/ Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint" şi distincţia "Alfred Bauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la gala Festivalului de Film de la Berlin.

"Sunt emoționată și mândră de Florin Șerban. A muncit ani buni să ajungă aici", a declarat, pentru MEDIAFAX, producătorul Ada Solomon, adăugând că se bucură "din tot sufletul" pentru regizorul care a debutat cu acest film, dublu premiat la Berlin. Totodată, Ada Solomon a spus că Florin Șerban este "un regizor dăruit", care are şi "o mare profunzime".

Ada Solomon consideră că succesul lui Florin Şerban este "încă o confirmare" a cinematografiei din România. "Pentru cinematografia românească înseamnă încă o confirmare și menţinerea în atenția cinematografiei mondiale a talentelor din România", a mai spus Ada Solomon.

La rândul său, producătorul Dan Burlac a declarat, pentru MEDIAFAX, că este "o mare plăcere" faptul că premiile pentru "Eu când vreau să fluier, fluier" au fost date de Werner Herzog, președintele juriului competiției oficiale din cadrul ediției din 2010 a Berlinalei, catalogat de Burlac drept "un regizor atât de radical, atât de pretenţios".

El l-a lăudat pe Florin Șerban pentru castingul foarte bun pe care l-a făcut şi pentru faptul că a avut "un magician al imaginii" în spatele camerei, pe Marius Panduru.

"Continuăm să existăm, continuăm să avem o imagine foarte bună în cinematografia europeană şi mondială", a mai spus Dan Burlac, exprimându-şi însă regretul că cinematografia românească nu este sprijinită în România. "Cei de afară ne adoră, cei de aici ne ignoră, cam aşa e", a mai spus producătorul.

Şi regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu a făcut referire la slaba susţinere financiară a cinematografiei în România. "Probabil că va trebui să luăm şi Oscarul și atunci vom primi și noi un bănuţ în plus", a declarat, pentru MEDIAFAX, Tudor Giurgiu. Pe de altă parte, Giurgiu a spus că este "foarte fericit" pentru succesul lui Florin Şerban, mărturisind că a văzut filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" la Berlin și l-a emoţionat. "Mi-a plăcut foarte mult", a adăugat Tudor Giurgiu.

Şi regizorul Cristi Puiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că îl felicită pe Florin Şerban pentru premiile obţinute la Berlin, menţionând însă că, în opinia sa, contează filmele premiate, nu premiile. "Îi urez succes în continuare", a spus Cristi Puiu.

Pe de altă parte, criticul de film Irina Margareta Nistor, prezentă la Berlinală, a declarat, pentru MEDIAFAX, că filmul lui Florin Șerban reprezintă într-adevăr "un nou stil" și că se vede că a fost făcut "cu foarte multă pasiune". Ea a mai spus că îl apreciază pe regizorul Florin Șerban, care a studiat în România și s-a perfecționat în SUA, pentru că păstrează "parfumul local", însă "lucrat cu foarte multă exactitate".

Irina Margareta Nistor a mai remarcat şi faptul că premiul "Alfred Bauer", numit astfel după cel care a fondat Berlinala, i-a revenit lui Florin Şerban în anul în care festivalul berlinez sărbătoreşte 60 de ani de existenţă, deci "este cu atât mai preţios anul acesta".

Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier" este o poveste despre emoţie şi despre lupta cu sinele pentru eliberarea sufletului, traseu spus prin luptă fizică, mimică şi, uneori, cuvinte.

După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu (interpretat de George Piştereanu) a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă după mult timp din Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

Povestea lui Silviu (George Piştereanu) este prezentată într-un mod simplu de către regizor. Florin Şerban alege să exprime drama tânărului - care, cu două săptămâni înainte de eliberare, află că mama lui s-a întors acasă după mult timp petrecut în Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic acolo - în special prin prisma mimicii şi a gesturilor tânărului, cu prea puţin dialog şi, uneori, neesenţial pentru personaj.

Din distribuţia filmului, pe lângă George Piştereanu, fac parte şi Ada Condeescu, Clara Vodă, Mihai Constantin şi Marian Bratu.

"Eu când vreau să fluier, fluier" este o coproducţie Strada Film, Film I Vast (Suedia, coproducător al filmelor lui Lars von Trier, "Dogville", "Manderlay", "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark"), The Chimney Pot (Suedia, printre cele mai active studiouri de post-producţie, colaborează cu Madonna, Robbie Williams, Moby, Suede şi Lady Gaga) şi este reprezentat pe plan internaţional de Celluloid Dreams. De altfel, "Eu când vreau să fluier, fluier" este primul film românesc reprezentat de agenţia care "a avut în custodie" titluri celebre, precum "Un Prophete" şi "Persepolis".

Filmul are la bază piesa de teatru cu acelaşi nume a Andreei Vălean.

Proiectul "Eu când vreau să fluier, fluier", după un scenariu de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban, care semnează şi regia, a primit două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo: anul trecut a primit servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro, iar în 2008 a primit premiul The Magic Box Service la CineLink.

"Eu când vreau să fluier, fluier" va intra în cinematografele din România în luna martie.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat în perioada 11 - 21 februarie. Aflat la cea de-a 60-a ediţie, Festivalul de la Berlin este unul dintre cele mai mari evenimente de gen şi găzduieşte premiere ale unora dintre cei mai mari autori. Berlinala, al doilea festival de film european după Cannes ca importanţă, este în mod tradiţional deschisă producţiilor cu buget mic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici