FOCUS: "Oscar şi tanti Roz", sau cum o piesă dă soluţia pentru frica de moarte - Mediafax

FOCUS: "Oscar şi tanti Roz", sau cum o piesă dă soluţia pentru frica de moarte

Oana Pellea a revenit pe scena Teatrului Bulandra, sâmbătă, pentru avanpremiera spectacolului "Oscar şi tanti Roz", în regia lui Chris Simion, şi, ca infirmieră a unor copii muribunzi, reuşeste, prin joacă şi comunicare cu Dumnezeu, să scape lumea de frica de moarte.

247 afişări

Imaginea articolului FOCUS: "Oscar şi tanti Roz", sau cum o piesă dă soluţia pentru frica de moarte

FOCUS: "Oscar şi tanti Roz", sau cum o piesă dă soluţia pentru frica de moarte (Imagine: Cosmin Ardeleanu/Mediafax Foto)

Pellea, în rolul infirmierei tanti Roz, te face să-ţi doreşti săfii copil doar pentru o mângâiere pe frunte din partea ei. TantiRoz îţi transmite reţeta pentru a scăpa de frica de moarte:curiozitatea de a vedea ce e dincolo.

"Oamenii din ziua de azi nu mai sunt curioşi", îi spune eacopilului Oscar, care mai are doar câteva zile de trăit.

Cu părul vâlvoi, adusă de spate şi cu şosete roz, bombăneprintre copii şi oferă semne rare de afecţiune, pentru a nu-şidistruge "reputaţia de luptătoare de wrestling". Astfel, presărândpoveşti despre victoriile sale la lupte, cu o vârstă formată din 13cifre, transformă în joacă până şi dureroasele injecţii.

 

Replicile sale nu au nimic din superioritatea oamenilor mariatunci când vorbesc copiilor. "Nu se poate! Chiar aşa dobitocisunt, Oscar, băiete?", spune tanti Roz când află că părinţiibăiatului nu cred în Dumnezeu, ci doar în Moş Crăciun.

Oscar, un băieţel de zece ani care suferă de cancer, jucat deMarius Manole, e "timid" la începutul spectacolului, ca orice actormatur care interpretează rolul unui copil maturizat înainte devreme de suferinţele unei boli incurabile, dar, încetăîncet, începesă strălucească în ipostaza de copil care se joacă de-a omulmare.

Revoltat de laşitatea oamenilor mari, care nu au curajul să îispună că va muri, şi de cea a părinţilor săi, care pot iubi doar un"Oscar sănătos", dar şi Dumnezeu, pentru că lasă să se întâmpledrame ca a lui, Oscar păcăleşte destinul şi trăieşte într-o zi câtalţii în zece ani.

"Tanti Roz, am 32 de ani, sunt pe patul de spital şi am o soţiepe masa de operaţie", îi spune Oscar infirmierei, pe care doreştesă o adopte.

Cristina Casian, cu Bacon al ei, "e tot ars pe spate de parcă eo şuncă prăjită", oferă guri de aer spectatorului, fără de careprobabil jumatate din sală ar pleca în hohote de plâns. Greutateadramei este spartă din când în când de acest ştrengar, care deşiare dureri îngrozitoare îşi face din bandaje înnotătoare şi, ca unpeşte balon, pufnind din gura umflată, alunecă pe holurilespitalului. Are o voce de personaj de desene animate, un aparatdentar şi o cutie de carton, în care se ascunde de tanti Roz cândtrebuie să îi schimbe bandajele.

Bacon face o criză de gelozie când Peggy Blue (AntoanetaCojocaru), o fetiţă cu o boală rară, care o face să aibă pieleaalbastră, se căsătoreşte cu Oscar şi chiar pare meschin când îşipârăşte prietenul proaspetei soţii pentru că s-a "pupat pe gură cuChinezoaica".

Numai la finalul spectacolului realizezi că Bacon este singurulcare nu poate pleca din spital. Nu se poate salva ca Oscar, careîşi priveşte cu seninătate moartea la cei 120 de ani ai săi, nicica Peggy Blue, care scapă printr-o operaţie reuşită, şi nici catanti Roz, care prin intermediul băiatului îl descoperă cu adevăratpe Dumnezeu.

Bacon rămâne singur în spital de Crăciun, crezând că estepreferatul medicilor pentru că i-au propus şase operaţii, în timpce ceilalţi copii se duc să-şi petreacă sărbătorile acasă.

"Oscar şi tanti Roz", în regia lui Chris Simion, după EricEmanuel Schmidt, se joacă, la sala Toma Caragiu a TeatruluiBulandra, duminică, pe 21, 22, 23, 25 și 31 martie.

(Material realizat de Irina Dârlea,irina.darlea@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
oana pellea ,
oscar si tanti roz ,
TEATRU ,
BULANDARA ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.