Fostul Principe Nicolae: Când e ziua ţării tale, exilul doare teribil

Nicolae Medforth Mills, fost Principe al României, spune, într-un mesaj de 1 Decembrie, că exilul doare teribil atunci când nu eşti acasă de ziua ţării tale.

383 afișări
Imaginea articolului Fostul Principe Nicolae: Când e ziua ţării tale, exilul doare teribil

Fostul Principe Nicolae: Când e ziua ţării tale, exilul doare teribil (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Când e ziua ţării tale, când trecutul e mai prezent ca oricând, cel mai greu este să nu fii acasă. Cu exilul nu te înveţi. Exilul doare teribil! Români, în vremuri tulburi să ne luăm speranţa din tăria care curge prin venele neamului nostru, asuprit, dar niciodată îngenuncheat. La mulţi ani!", a scris Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills, într-un mesaj de Ziua Naţională a României, publicat pe pagina sa de Facebook.

Biroului de Presă al Regelui Mihai I a anunţat, pe 11 august, printr-un comunicat de presă, că Regele Mihai I a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" şi calificativul de "Alteţă Regală". De asemenea, Regele Mihai I l-a exclus pe Nicolae din linia de succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare pe 1 august 2015.

În comunicat se specifica faptul că "Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei".

"Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi", se mai spunea în comunicat. "Păstrând aceeaşi afecţiune nepotului său", Regele Mihai "nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat", se mai spunea în comunicat.

Pe de altă parte, fostul Principe Nicolae al României, care în prezent foloseşte denumirea Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills, a transmis un mesaj de 1 Decembrie în contextul în care Familia Regală a efectuat, luni şi marţi, o călătorie-simbol cu trenul regal, de Ziua Naţională a României. Principesa Moştenitoare Margareta a declarat la sosirea în Bucureşti a trenului regal că 1 Decembrie a fost o zi de unitate, demnitate şi istorie şi că se gândeşte la viitor, care trebuie să fie mai bun pentru români.

În acest an, cu ocazia Zilei Naţionale, trenul regal a efectuat, în mod simbolic, un itinerariu numit "Trenul Aducerii Aminte", avându-i la bord pe Principesa Moştenitoare Margareta, pe soţul său, Principele Radu, şi pe Principesa Maria, cea mai tânără dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihai I şi ale Reginei Ana.

Trenul a refăcut traseul Drobeta-Turnu-Severin - Bucureşti, ca un omagiu adus Regelui Carol I, la 150 de ani de la venirea acestuia în ţară. Pe 8 mai 1866, principele Carol punea piciorul pe pământ românesc, la Turnu-Severin. Pe 10 mai, principele suveran intra în Capitală, iar la 29 iunie era adoptată Constituţia în care, pentru prima oară în istorie, ţara noastră era denumită "România".

Anul acesta, Familia Regală a parcurs, la bordul trenului regal, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Dâmboviţa, încheind călătoria la Bucureşti, marţi seară.

Aproximativ 4.000 de oameni au întâmpinat Familia Reaglă, luni după-amiază, în gara din Drobeta-Turnu-Severin, alte câteva mii de persoane fiind prezente în celelalte gări în care trenul a oprit, marţi, în drumul său spre Bucureşti.

La sosirea în Bucureşti, Principesa Margareta a spus că este foarte fericită şi că 1 Decembrie a fost o zi foarte emoţionantă pentru familia sa.

"A fost o zi emoţionantă, o zi de unitate, de demnitate, istorie şi ne gândim la viitor, pentru că noi, în România, avem mândrie. (...) Astăzi a fost o zi absolut minunată. Sunt foarte foarte bucuroasă. (...) Cred că este o zi nouă astăzi. A fost atât de multă lume, copii, bătrâni, familii. Toată lumea a fost bucuroasă. Trebuie să fim împreună pentru ţara noastră, să ne gândim la viitor, să fie un viitor mai bun. Vă iubim", a spus Principesa Margareta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici