FOTO, VIDEO Palatul Cultural din Blaj şi etnograful Zoltán Kallós, distinşi cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2017

Palatul Cultural din Blaj şi etnograful Zoltán Kallós au primit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2017,la secţiunea Conservare, respectiv Serviciu dedicat, acordate de Europa Nostra,federaţia pan-europeană a ONG-urilor de patrimoniu şi de programul CE,Europa Creativă.

398 afișări
Imaginea articolului FOTO, VIDEO Palatul Cultural din Blaj şi etnograful Zoltán Kallós, distinşi cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2017

Palatul Cultural din Blaj şi etnograful Zoltán Kallós, distinşi cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2017 (Imagine: europeanheritageawards.eu)

Etnograful Zoltán Kallós din Transilvania a primit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra acordat la secţiunea Serviciu dedicat.

Zoltán Kallós este unul dintre cei mai cunoscuţi şi de succes etnografi din secolul XX. Colecţiile sale cuprind elemente tagibile şi intangibile ale comunităţilor ungare, române, saxone şi rrome din Transilvania, fiind deosebit de valoroase pentru prezervarea culturii folclorice din Europa. Kallós a realizat colecţia sa de folcor în ultimii 70 de ani cu scopul de a conserva nu doar dovada fizică a acestor culturi bogate, ci şi cântece, poezii, dansuri, obiceiuri şi folclor care formează baza identităţii europene. El şi-a continuat eforturile în ciuda condiţiilor politice dificile şi prin sacrificiile personale pe care le-a făcut.

Zoltán Kallós a publicat numeroase CD-uri, caste şi filme cu munca sa, alături de mai multe cărţi de folclor. În jur de 14.000 de cântece colecţionate de Kallos sunt păstrate la Institutul de Etnografie al Academiei Maghiare, Casa Patrimoniului Maghiar din Budapesta şi Muzeul şi Centrul Etnografic al Fundaţiei Kallós Zoltán, fondat în 1992 pe proprietatea familiei sale.

Palatul Cultural din Blaj, recompensat cu premiul Uniunii Europene Europa Nostra 2017 la categoria Conservare, este localizat în centrul oraşului Blaj şi a fost construit în 1930 de către arhitectul Victor Smigelschi pentru a găzdui evenimente culturale, fiind singura clădire din oraş cu scop cultural. În 1960, clădirea a trecut printr-un proces de transformare pentru a include cinematograful oraşului, iar ulterior a devenit căminului Muzeului de Istorie şi de Etnografie din Blaj, biblioteca oraşului şi Centrul de Transmisiune Radio. Clădirea a fost afectată profund de incendiul izbucnit în 1995 şi a rămas în ruină până în 2012, când municipalitatea Blaj a decis să o restaureze.

Focul din 1995 a produs stricăciuni majore clădirii, doar pereţii exteriori şi pereţii despărţitori supravieţuind. Toate elementele de structură au suferit deteriorări extreme, un proces considerabil de consolidare a structurii fiind necesar. Cu ajutorul unui buget modic din fonduri publice, Palatul Cultural din Blaj a fost restaurat foarte aproape de arhitectura originală şi funcţională, păstrând istoria clădirii. Zidul de cărămidă şi tavanul suspendat amintesc vizitatorului de focul care a distrus clădirea.

Juriul de experţi, care a votat proiectul, a apreciat tocmai acest aspect: “Municipialitatea Blaj a reuşit să evoce cu succes arhitectura distrusă a acestei clădiri istorice în ruină, făcând intervenţii minime. Arhitecţii au utilizat ruinele fără a executa demolări şi cu adăugirile celor mai simple facilităţi şi elemente structurale.”

Clădirea a fost readusă la importanţa sa pentru viaţa socială şi culturală a oraşului, juriul remarcând efervescenţa socială pe care o încurajează clădirea, precum şi impactul social şi economic asupra comunităţii locale. „Clădirea stabileşte un precedent naţional şi este un exemplu excelent pentru clădiri moderne construite cu ajutorul ruinelor”.

Anunţurile privitoare la aceste distincţii a fost făcut pe site-ul Premiilor Europa Nostra.

Premiile UE pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană fiind organizate de către Europa Nostra. Distincţia marchează şi promovează cele mai bune practici legate de conservarea, managementul, educaţie şi comunicarea ce ţin de domeniul patrimoniului.

Premiile Europa Nostra cuprind patru categorii: conservare, cercetare, servicii dedicate şi proiecte realizate de persoane sau organizaţii şi nu în ultimul rând, categoria educaţie, formare şi conştientizare. (Detalii suplimentare pe http://www.europeanheritageawards.eu).

În acest fel, premiile contribuie la recunoaşterea publică a patrimoniului cultural ca resursă strategică a societăţii şi economiei europene.

Premiile sunt acordate anual pentru cel mult 30 de realizări deosebite din sectorul patrimoniului din toate părţile Europei. Maximum 7 proiecte sunt selectate ca laureate ale Marelui Premiu (Grand Prix), şi doar unul primeşte Premiul Publicului, care se votează în cadrul unui sondaj online. Toţi câştigătorii primesc un certificat, precum şi o placă sau un trofeu. Laureaţii Marelui Premiu primesc 10.000 de euro fiecare.

În 2017, premiile vor fi decernate celor 29 de laureaţi din 18 ţări în cadrul unei ceremonii ce va reuni aproape 1200 de persoane, printre care experţi din domeniul patrimoniului, voluntari şi suporteri din Europa, precum şi reprezentanţi de top din instituţiie europene, şi reprezentanţi ai statelor membre UE.

Premiile Europa Nostra, cele mai prestigioase premii privitoare la patrimoniu, sunt organizate de Europa Nostra în colaborare cu Comisia Europeană şi prin sprijinul programului Uniunii Europene, Europa Creativă.

Câştigătorii ediţiei din 2017 a Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra vor fi distinşi printr-un eveniment special ce va avea loc pe 15 mai la Biserica Sf.Mihai din Turku. Ceremonia va fi prezentată de tenorul Plácido Domingo, preşedintele Europa Nostra, şi de Tibor Navracsics, Comisarul European pentru Educaţie, cultură, tineret şi sport.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici