Fotografii rare ale lui Eminescu şi Alecsandri, scoase la licitaţie

Cărţi rare, ediţii princeps sau volume de lux ce poartă semnătura olografă a unor autori celebri, alături de fotografii de epocă semnate sau cu dedicaţii, vor fi scoase la licitaţie peste o săptămână, la Bucureşti.

3051 afișări
Imaginea articolului Fotografii rare ale lui Eminescu şi Alecsandri, scoase la licitaţie

Fotografii rare ale lui Eminescu şi Alecsandri, scoase la licitaţie

Ultima fotografie cunoscută a poetului naţional Mihai Eminescu, realizată după clişeul lui Jean Bielig, la Botoşani, este scoasă la licitaţie pentru preţul de pornire de 900 de euro. Piesa a fost făcută cu doi ani înaintea morţii poetului, la insistenţele surorii sale Aglaia, venită de la Cernăuţi la Botoşani, unde se afla şi Eminescu, bolnav, în casa celeilalte surori, Henrietta, care îi purta de grijă. Fotografia convenea imaginarului unei epoci în care Eminescu era considerat filozoful romantic exemplar, dispărut în nebunie şi mizerie, arătându-se cu o figură stinsă, obosită, de bolnav incurabil. Fotografia poartă pe verso o însemnare olografă redactată cu cerneală roşie, probabil scrisă de criticul literar Şerban Cioculescu, care reconstituie istoria fotografiei. Acest exemplar unic aduce în prim plan nu doar valoarea literară a piesei, ci şi perspectiva criticului de elită asupra acestui clasic al literaturii române.

„De la poetul naţional Mihai Eminescu ne-au rămas doar patru fotografii autentice şi recunoscute de specialişti (cele realizate de fotografii Jan Tomás la Praga în 1869, Franz Duschek la Bucureşti în 1878, Nestor Heck la Iaşi în 1884 şi Jean Bielig la Botoşani în 1887-1888). Anul trecut, un foarte rar exemplar al acestei fotografii Mihai Eminescu, realizate după clişeul lui Jean Bielig, a fost adjudecată la Casa Artmark pentru 6.000 de euro”, arată, într-un comunicat, Casa Artmark.

O altă fotografie rarisimă ce se va scoate la licitaţie pe 5 iulie este cea a poetului Vasile Alecsandri, captată de cel mai important fotograf al Iaşiului, Nestor Heck, purtând semnătura şi dedicaţia poetului. Exemplarul a fost realizat în jurul anului 1880, purtând în partea inferioară o dedicaţie olografă a poetului către o familie de prieteni francezi. Raritatea extremă are preţul de pornire de 700 de euro şi provine din colecţia criticului literar Şerban Cioculescu, iar semnătura şi dedicaţia lui Vasile Alecsandri oferă piesei un caracter unic.

Din aceeaşi colecţie Şerban Cioculescu provine şi fotografia originală a scriitorului şi dramaturgului Eugen Ionescu, care este scoasă la licitaţie pentru preţul de pornire de 150 de euro. Piesa a fost realizată la Paris în 1968 şi este însoţită pe verso de o dedicaţie olografă a lui Eugen Ionescu către celebrul critic literar.

În cadrul Licitaţiei de Cărţi Importante, inclusiv o selecţie din colecţia criticului literar Şerban Cioculescu vor fi scoase la vânzare şi o serie de volume ediţii princeps de epocă cu semnătura unor scriitori celebri. „Hanul Ancuţei”, cu semnătura olografă a lui Mihail Sadoveanu, va fi scoasă la licitaţie pentru preţul de pornire de 100 de euro. Ediţia princeps cuprinde numeroase intervenţii pe text făcute de criticul literar Şerban Cioculescu, o fişă de lucru a sa şi câteva amintiri scrise pe ultima filă a cărţii publicate în 1928.

De la acelaşi autor şi din aceeaşi colecţie provine şi ediţia princeps a romanului „Baltagul”, care are în licitaţie preţul de pornire de doar 75 de euro. „Bietul Ioanide” de George Călinescu, cu ex-libris, are preţul de pornire de 100 de euro. Volumul este însoţit de un desen şi dedicaţia autorului către Şerban Cioculescu.

Între cele aproape 300 de piese de colecţie, bibliofilii au acces la exemplarul de lux nr. 23/26 a romanului „Patul lui Procust” de Camil Petrescu. Volumul ediţie limitată are preţul de pornire de 150 de euro şi prezintă dedicaţia autorului către Şerban Cioculescu, din a cărui colecţie provine. Începând cu 200 de euro va fi scoasă la licitaţie o altă raritate, „Trilogia cunoaşterii” de Lucian Blaga, care provine din colecţia Vania Gherghinescu. Ediţia princeps poartă semnătura olografă şi dedicaţia autorului: „Unicul exemplar, unicei Domniţe”.

Printre rarităţile deosebite se numără şi ediţia princeps „Poesii” de Mihai Eminescu. Piesa de colecţie are preţul de pornire de 800 de euro şi face parte din celebra ediţie, prima din punct de vedere cronologic, a operei poetului naţional, îngrijită de Titu Maiorescu, liderul Junimii al cărui membru era Eminescu. Titu Maiorescu a salvat manuscrisele împrăştiate ale poetului şi a publicat la editura Socec din Bucureşti această ediţie care deschidea lungul drum al receptării critice a operei eminesciene. Criticul literar Şerban Cioculescu a achiziţionat exemplarul şi l-a introdus în colecţia sa bibliofilă iar pe ultima filă albă de la sfârşit a redactat o mărturie olografă, datată şi semnată, referitoare la volum. Exemplarul conţine portretul lui Eminescu realizat sub forma unei heliogravuri şi prefaţa publicată de Titu Maiorescu.

„Licitaţia de Cărţi Importante, inclusiv o selecţie din colecţia criticului literar Şerban Cioculescu” va avea loc miercuri, 5 iulie, ora 19:00, iar până atunci operele sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă, putând fi admirate şi răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10:00-20:00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici