Fotograful Cosmin Bumbuţ, printre câştigătorii concursului Sony World Photography 2015

Fotograful român Cosmin Bumbuţ a câştigat premiul I la secţiunea "arhitectură" a concursului Sony World Photography Awards 2015, una dintre cele mai mari competiţii de fotografie din lume.

1383 afișări
Imaginea articolului Fotograful Cosmin Bumbuţ, printre câştigătorii concursului Sony World Photography 2015

Fotograful Cosmin Bumbuţ, printre câştigătorii concursului Sony World Photography 2015 (Imagine: Shutterstock)

Cosmin Bumbuţ, fotograf profesionist din Bucureşti, a fost selectat dintr-un grup de peste 87.000 de persoane înscrise pentru a participa la categoria "professional", secţiunea "arhitectură", pentru seria sa numită "Camera intimă". Lucrarea artistului român prezintă o serie de imagini realizate în celulele a 35 de închisori din România, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"Premiul de la Sony World Photography este cel mai important pe care l-am câştigat până acum. Mă bucur că fotografiile din proiectul «Camera intimă» au fost apreciate internaţional, mai ales că, din 2008, de când am început această serie, m-am întrebat cum va fi primită şi înţeleasă. Camera intimă este un spaţiu destinat dragostei şi tandreţei, dar care anulează, în acelaşi timp, ideea de intimitate", a declarat Cosmin Bumbuţ.

Fotografiile câştigătoare vor fi prezentate în expoziţia "Sony World Photography Awards 2015" de la Somerset House, Londra, între 24 aprilie şi 10 mai, şi vor fi publicate în catalogul "Sony World Photography Awards 2015". Fotograful român va primi premiul şi un echipament foto Sony de ultimă generaţie, la gala de deschidere a expoziţiei.

De asemenea, fotograful american John Moore a câştigat marele premiu L'Iris d'Or - fotograful profesionist al anului, pentru lucrarea "Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital". Moore este corespondent special pentru Getty Images şi a lucrat în peste 70 de ţări, primind în trecut medalia de aur Robert Capa, dar şi titlul de fotograful anului din partea Pictures of the Year International şi a National Press Photographers Association. Premiul lui John Moore constă într-un echipament foto digital Sony de ultimă generaţie şi suma de 25.000 de dolari.

Lista completă a câştigătorilor poate fi accesată la adresa www.worldphoto.org.

Cosmin Bumbuţ a fost implicat timp de 20 de ani în campanii de advertising şi a colaborat cu reviste glossy. În prezent, se concentrează pe comunităţile marginalizate. A publicat deja o serie care îi are în centru pe deţinuţii români, numită «Bumbata», şi o alta despre viaţa în Cuba, numită «Cuba Continuă». A participat la programul The Rosalynn Carter Fellowship şi a lucrat la un proiect despre abuzurile asupra minorilor.

"Uniunea Europeană a adus, în 2007, dreptul deţinuţilor de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deţinut care este căsătorit sau are o relaţie poate primi, o dată la trei luni, o vizită de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un deţinut se căsătoreşte în închisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soţul sau soţia şi are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 şi acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare)", a declarat Cosmin Bumbuţ.

Ajuns la cea de-a opta ediţie, concursul patronat de Sony prezintă cele mai bune fotografii contemporane dintr-un grup variat de domenii. Sony World Photography Awards se adresează tuturor categoriilor de fotografi, de la cei recunoscuţi la nivel global până la tineri talentaţi.

Juriul este format din experţi recunoscuţi la nivel internaţional, iar competiţia oferă expunere nu doar pentru câştigători, ci şi pentru cei aflaţi pe lista scurtă. Ediţia din 2015 a Sony World Photography Awards a atras un număr record de 183.737 de imagini propuse de concurenţi din 177 de ţări, confirmând astfel statutul de unul dintre cele mai mari concursuri de fotografie din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici