Franţa nu exclude încheierea unui parteneriat "echilibrat" cu Google

Franţa nu exclude un parteneriat cu Google pentru digitalizarea operelor literare, însă sub forma unui schimb de fişiere fără drepturi de exclusivitate şi cu respectarea drepturilor de autor, a declarat ministrul Culturii, Frédéric Mitterrand.

17 afișări
Imaginea articolului Franţa nu exclude încheierea unui parteneriat "echilibrat" cu Google

Franţa nu exclude încheierea unui parteneriat "echilibrat" cu Google

Un raport privind digitalizarea patrimoniului scris a fost remis, marţi, ministrului Culturii. Compania americană online a digitalizat milioane de cărţi pentru biblioteca sa Google Books, ceea ce a suscitat nelinişte în Europa şi mai ales la Paris.

Raportul propune un parteneriat "fondat pe un schimb echilibrat de fişiere digitale, fără existenţa unor clauze de exclusivitate". În plus, documentul pledează pentru dezvoltarea paralelă a platformei Gallica a Bibliotecii Naţionale a Franţei şi impulsionarea dezvoltării unei "entităţi europene".

"Modelul de parteneriat public- privat (...) mi se pare adaptat obiectivelor noastre şi nu văd niciun motiv să-l excludem, indiferent despre ce abordare este vorba", a declarat ministrul.

"Voi spune din nou responsabililor Google (...) că respectarea drepturilor de autor trebuie să fie o condiţie «sine qua non» a unui eventual parteneriat solid şi viabil", a adăugat Mitterand.

Într-un material publicat de cotidianul Le Monde, Mitterrand a subliniat că intenţionează să propună Google "un schimb de fişiere fără protecţia confidenţialităţii sau exclusivităţii, cu respectarea transparenţei şi drepturilor de autor"

"Google a intrat în Europa cucerind şi mulţi i-au deschis uşa în acest sens semnând acorduri pe care le consider de neacceptat. (Acordurile) se sprijină pe o confidenţialitate excesivă, exclusivităţi imposibile şi o serie de clauze referitoare la drepturile de autor", a adăugat el.

"Dacă refuză, atunci motivul este că principiile lor filantropice nu reprezintă decât o faţadă", a spus el, precizând că nu vrea să se lipsească de Google, dar că există şi alţi "operatori privaţi potenţiali".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici