Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1: Solicitarea privind demiterea mea nu este întemeiată

Directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că solicitarea publică privind demiterea sa făcută de trei membri ai CA al SRTv nu este întemeiată, precizând că emisiunea "Viaţa satului", de la TVR 1, a respectat legislaţia audiovizualului în campania electorală.

1070 afișări
Imaginea articolului Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1: Solicitarea privind demiterea mea nu este întemeiată

Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1: Solicitarea privind demiterea mea nu este întemeiată (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), au solicitat public, marţi, demiterea lui Gabriel Gherghescu de la conducerea TVR 1, din cauză că ar fi deturnat în scopuri electorale formatul unei emisiuni informative, "Viaţa satului".

Muraru, Carp şi Surugiu, care sunt membri în CA, din partea PNL, PDL, respectiv Administraţia Prezidenţială, au declarat, încă din 27 octombrie, că Victor Ponta şi-a făcut publicitate electorală în ediţia din 26 octombrie a emisiunii "Viaţa satului" de la TVR 1, deşi acest program nu era unul dedicat campaniei. Atunci, Carp şi Surugiu au cerut demisia directorului TVR 1, Gabriel Gherghescu.

La momentul respectiv, Gabriel Gherghescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că ediţia emisiunii "Viaţa satului" în care a fost prezent Victor Ponta a respectat prevederile articolului 4, alineatul 2 din Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualui numărul 528 din 11 septembrie privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Conform acestui articol, "candidaţii, reprezentanţii acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi şi care deţin funcţii în instituţii şi/sau autorităţi publice pot avea intervenţii, în direct sau înregistrate, şi în alte emisiuni decât cele prevăzute la articolul 5 (emisiunile de promovare electorală, de dezbatere electorală şi cele informative, n.r.), strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să ia măsuri pentru asigurarea echidistanţei şi a pluralismului de opinii".

El a mai spus că, din punctul său de vedere, emisiunea respectivă a respectat şi regulamentele din TVR. El a precizat că se va prezenta la Comisia de Etică, dacă va fi chemat în legătură cu acest subiect.

Marţi, Gabriel Gherghescu a subliniat din nou pentru MEDIAFAX că emisiunea "Viaţa satului" a respectat legislaţia audiovizualului.

"Din câte ştiu eu, săptămâna asta, urmează să se întrunească Comisia de Etică şi cu siguranţă voi fi chemat", a mai spus Gabriel Gherghescu.

Întrebat dacă, potrivit regulamentelor TVR, este posibilă demiterea sa de conducerea SRTv, Gabriel Gherghescu a spus că nu este posibil acest lucru.

De asemenea, Gabriel Gherghescu a spus că nu a discutat pe acest subiect cu Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR. "Cu domnul Tănase nu am discutat absolut nimic. Eu am fost şi plecat o perioadă. Dar, de când m-am întors, nu am avut niciun fel de discuţie legată de această temă", a spus Gherghescu.

Întrebat dacă el consideră că este întemeiată solicitarea privind demiterea sa făcută de Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, Gabriel Gherghescu a spus: "Nu, din punctul de vedere al regulamentelor TVR".

"Probabil, din poziţia pe care o au, pot face diverse solicitări. Nu înţeleg de ce nu fac şi solicitări legate de declaraţiile pe care le face domnul Tănase referitor la o parte a electoratului, ultimele declaraţii făcute pe blogul dumnealui şi alte lucruri", a spus Gabriel Gherghescu.

El a făcut referire la faptul că Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a publicat, pe 13 noiembrie, pe site-ul personal, un comentariu intitulat "Cine a câştigat dezbaterile dintre candidaţi", în care a spus, printre altele, că Victor Ponta este votat de "babe din sate părăsite şi beţivi de prin cârciumi rurale".

Gherghescu a spus că acesta este un caz în care membri ai CA al TVR ar fi trebuit să reacţioneze.

"Din punct de vedere al regulamentelor noastre din televiziune, cam toate aceste declaraţii (ale lui Stelian Tănase, n.r.) se încadrează cel puţin într-o cercetare a Comisiei de Etică, ceea ce ar trebui să ducă, mă gândesc, şi la o poziţie din partea unor membri ai Consiliului de Administraţie. N-am văzut o asemenea poziţie până acum", a spus Gherghescu.

Într-un punct de vedere comun, remis marţi agenţiei MEDIAFAX, Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), au solicitat public demiterea din funcţiile de coordonator cu atribuţii de director a lui Gabriel Gherghescu (canalul TVR 1) şi a lui Claudiu Lukacsi (Direcţia Ştiri), "din motive legate de nerespectarea interesului public în prezentarea evenimentelor publice din perioada campaniei electorale".

"Reamintim faptul că televiziunea publică a fost singura televiziune care nu a prezentat manifestaţiile publice de vineri, 14 noiembrie, şi care a deturnat în scopuri electorale formatul unei emisiuni informative, «Viaţa satului»", au spus Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu.

Contactat, marţi, de MEDIAFAX pentru a fi întrebat dacă el consideră întemeiate solicitările lui Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu şi dacă poate să îi demită pe Claudiu Lukacsi şi Gabriel Gherghescu, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că se află în şedinţa CA şi nu poate răspunde la întrebări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici