Gâdea: Antena 3 va contesta amenda CNA şi ia în calcul plângeri penale împotriva celor care au votat

Antena 3 va contesta în instanţă decizia CNA de amendare a postului pentru emisiunea "În gura presei", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Gâdea, director general al canalului, precizând că ia în calcul şi posibilitatea de a face plângere penală împotriva membrilor Consiliului care au votat sancţiunea.

154 afișări
Imaginea articolului Gâdea: Antena 3 va contesta amenda CNA şi ia în calcul plângeri penale împotriva celor care au votat

Gâdea: Antena 3 va contesta amenda CNA şi ia în calcul plângeri penale împotriva celor care au votat (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 20.000 de lei postul Antena 3 pentru emisiunea "În gura presei" din 25 august, în care realizatorul Mircea Badea a folosit un "limbaj injurios" şi l-a ameninţat pe premierul Emil Boc, spunând că îi va face rău, dacă va avea posibilitatea.

Contactat de MEDIAFAX, Mihai Gâdea, directorul general al postului Antena 3, a spus că amenda aplicată de CNA este încă o dovadă că membrii Consiliului sunt numiţi în respectiva instituţie "să facă jocuri politice".

"Ceea ce a făcut astrăzi CNA este în opinia mea încă o dovadă că oamenii aceştia sunt chemaţi acolo să facă jocuri politice. Sunt nişte lucuri pe care le-au spus astăzi membrii CNA care nu au legătură cu statutul lor de membri ai CNA (acela de secretari de stat, n.r.)", a spus Mihai Gâdea.

El a explicat că CNA a pierdut deja un proces cu Antena 3, care a contestat în instanţă o decizie a Consiliului din anul 2009, prin care postul a fost amendat cu 10.000 de lei tot pentru emisiunea "În gura presei", în care Mircea Badea ar fi instigat la violenţă împotriva presupuşilor asasini ai handbalistului Marian Cozma.

"Noi am câştigat în instanţă când CNA a luat decizii care nouă ni s-au părut a fi abuzive (...) CNA nu a returnat aceşti bani, pe care Antena 3 i-a plătit deja", a afirmat Mihai Gâdea.

În acest context, Mihai Gâdea a spus că Antena 3 va contesta în instanţă şi noua amendă aplicată joi postului de televiziune.

"Sigur că vom contesta în instanţă. Astăzi, CNA a luat această decizie bazându-se pe amenda anterioară de 10.000 de lei, dar această amendă a fost anulată în instanţă. Îi vom da în judecată şi luăm în calcul să facem plângere penală împotriva celor care au votat această nouă amendă, pentru abuz în serviciu", a spus Mihai Gâdea.

În ceea ce priveşte faptul că Mircea Badea l-ar fi ameninţat pe premierul Emil Boc în emisiunea sa, spunând că îi va face rău, dacă va avea posibilitatea, Mihai Gâdea consideră că respectivele afirmaţii sunt "opiniile personale" ale realizatorului emisiunii "În gura presei".

"Dacă Emil Boc s-ar fi simţit lezat, l-ar fi putut acţiona în judecată pe Mircea Badea", a afirmat Mihai Gâdea, precizând că îi este "limpede" că deciziile CNA "sunt presiuni împotriva libertăţii de exprimare".

Totodată, Mihai Gâdea a făcut referire şi la unele afirmaţii făcute de un membru al CNA, Dan Grigore, în şedinţa de joi a Consiliului. Dan Grigore a spus că îl consideră pe Mircea Badea "inteligent", dar nu cultivat. "Eu am spus că îl consider inteligent, dar nu cultivat. Sunt mulţi oameni inteligenţi care habar n-au de nimica, în afară de faptul că le merge mintea şi au chiar fugă de idei", a spus Dan Grigore, răspunzându-i unui alt membru al CNA.

"Un membru al CNA - Dan Grigore - a făcut o remarcă, spunând că Mircea Badea este inteligent, dar este necultivat. Domnul Dan Grigore cred că nu a înţeles nimic din ce înseamnă statutul lui de membru CNA", a spus Mihai Gâdea.

El a precizat că "îi asigură" pe membrii CNA nu doar că Antena 3 va contesta sancţiunile Consiliului, dar se va asigura şi că, atunci când aceştia fac abuzuri, acestea vor fi urmate de plângeri penale din partea postului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "În gura presei" difuzată pe Antena 3 în data de 25 august. În urma emisiunii, pe 27 august, CNA a primit o reclamaţie de la o persoană fizică.

Potrivit monitorizării CNA, Mircea Badea a început ediţia din 25 august a emisiunii "În gura presei", difuzată în direct de la ora 23.08, la Antena 3, adresându-se telespectatorilor: "Vreţi să vă citesc ceva absolut demenţial, înainte să ne apucăm să vorbim despre dilimacii ăştia care, cică, ne conduc, cazurile care se află în fruntea ţării?". Emisiunea a fost reluată a doua zi, de la ora 7.05, pe Antena 3, şi de la ora 10.00, pe Antena 1.

În urma discuţiilor, CNA a decis să amendeze postul Antena 3 cu 20.000 de lei pentru emisiunea "În gura presei", în baza art. 42, alin. 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Şapte membri ai CNA (Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Cristina Trepcea, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare) au votat pentru aplicarea acestei sancţiuni, în timp ce doi membri ai Consiliului - Christian Mititelu şi Grigore Zanc - au votat împotrivă.

În emisiunea sa, Mircea Badea s-a adresat fostului ministru al Muncii, Mihai Şeitan, fostului ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi premierului Emil Boc cu apelative de genul "Dobi", "Seni", "Oli" şi "Piti", pe care realizatorul a precizat că nu le consideră jignitoare, explicând că "Oli" este precum "Oli de la Poli", "Dobi", personajul din franciza "Harry Potter" .

"Aş vrea să-i spun lui Oli, ăsta, l-am poreclit aşa, un diminutiv simpativ, ca Oli de la Poli, nu e nimic jignitor în asta (...) Olăroiu nu s-a supărat că-i zice lumea Oli, care-i problema? (...) I-am zis lui Şeitan Dobi? Păi Dobi e un super personaj din «Harry Potter»", a explicat Mircea Badea.

Totodată, Mircea Badea a spus în emisiunea respectivă că trebuie să fii "incredibil de prost" ca să faci parte din guvern, catalogându-i pe cei care l-au votat pe Traian Băsescu drept "giboni", care, dacă nu pot fi "exterminaţi, pot fi ignoraţi". Badea a mai spus, ironic: "toţi suntem nişte papagali, nişte rataţi siniştri, nişte milioane de rataţi siniştri în ţara asta". În acelaşi timp, jurnaliştii de la Evenimentul zilei sunt catalogaţi drept "japiţe", iar jurnalistul Mircea Marian de la acelaşi ziar este "ciumpalac penibil şi jăpiţoi".

În aceeaşi emisiune, înaintea grupajului de publicitate, Mircea Badea s-a adresat premierului Emil Boc: "Domnu' Piti, domnu' Boc, deci eu vă promit că, dacă eu, personal, în această viaţă, a mea şi a dumneavoastră, mă rog, porţiunea care se intersectează, că poate eu mor înaintea dumneavoastră, poate dumnevoastră înaintea mea - să gândim pozitiv -, deci eu, dacă în această viaţă o să am ocazia, eu, personal, o să vă fac rău. Repet, poate nu m-aţi înţeles: eu, un cetăţean din România, dacă în această viaţă voi avea prilejul, nu voi ezita nicio secundă să vă fac oricât de mult rău pot".

La sfârşitul emisiunii, Mircea Badea a explicat: "Şi asta că-i fac eu rău lu', cum îl cheamă, Piti. Îi fac rău lu' Piti... Băi, eu aş vrea, sincer vă spun, eu aş vrea să-i fac bine, eu aş vrea să-i fac mult bine lu' Piti, mult-mult-mult, da' mi-e că o să-mi iasă rău, de asta. Să am, desigur, prilejul, foarte posibil să n-am prilejul, da' dacă o să-l am, o să încerc să-i fac bine, da' cred că o să iasă rău. A mers aşa? Vă rog, nu mă amendaţi, sunt disperat!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici