Gala Premiilor UNITER, pe 14 aprilie, la Teatrul Naţional Bucureşti

Ediţia din acest an a Galei Premiilor UNITER va fi organizată, pe 14 aprilie, la Sala Mare a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, evenimentul marcând 18 ani de existenţă a Uniunii Teatrale din România, a declarat pentru MEDIAFAX, Pamela Pricopie, reprezentantă a instituţiei.

4 afișări
Imaginea articolului Gala Premiilor UNITER, pe 14 aprilie, la Teatrul Naţional Bucureşti

Gala Premiilor UNITER, pe 14 aprilie, la Teatrul Naţional Bucureşti

Potrivit Pamelei Pricopie, în această perioadă juriul de preselecţie, numit de UNITER, alege cele mai bune spectacole dintre premierele anului 2007.

La ediţia 2008 a Galei va fi înmânat şi premiul "cea mai bună piesă românească a anului 2007", în afara celor zece premii deja tradiţionale, acordate pentru: "cel mai bun spectacol", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenograf", "cel mai bun actor", "cea mai bună actriţă", "critică teatrală", "debut", "teatru radiofonic", "teatru TV" şi premiul pentru întreaga activitate. De asemenea, din partea Conducerii şi Senatului UNITER se vor acorda "Premiul pentru excelenţă" şi "Premii Speciale".

Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor decise de un juriu format din critici teatrali. În seara Galei, un alt juriu, format din personalităţi ale vieţii teatrale, va decide, prin vot secret, dintre nominalizări, câştigătorul fiecărui premiu.

"Gala Premiilor UNITER se desfăşoară într-un cadru de excepţie, în maniera Galelor Oscar, Molière, César etc. Premiile UNITER sunt decernate într-un spectacol de înaltă ţinută artistică. Dorind să se impună ca o mare sărbătoare a teatrului românesc, acest spectacol reuneşte marile personalităţi ale scenei naţionale, oameni de cultură şi de teatru din ţară şi străinătate", transmite UNITER.

Gala va fi transmisă, în direct, pe TVR 1 şi Radio România Cultural, dar şi pe Internet.

Ediţia precendentă a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată în Capitala Culturală Europeană Sibiu, a fost marcată de un număr record de contestaţii şi nemulţumiri, manifestate mai ales înainte de Gala de decernare. Vlad Ivanov şi Andrei Şerban au refuzat nominalizările iar premiul pentru critică teatrală nu s-a acordat întrucât cei trei nominalizaţi au refuzat în bloc nominalizarea, în cazul menţinerii în juriul final a criticului Alice Georgescu. Totodată, criticul Ludmila Patlanjoglu, care este şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) - secţia română, a demisionat din Senatul UNITER ca reacţie la nominalizările din 2007. O altă retragere a fost cea a criticului/dramaturgului Visky Andras, înlocuit în juriul final de Nicolae Prelipceanu, care făcuse parte şi din juriul de nominalizare.

UNITER organizează Gala Premiilor din 1991.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici