Gary Lucas: Dracula a ieşit din groapă în Cuba şi acum îl aduc acasă, în Transilvania

Muzicianul Gary Lucas, care va cânta live la proiecţia filmul "Dracula" de la Cluj-Napoca, din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), spune că îl aduce pe vampir "acasă, în Transilvania".

26 afișări
Imaginea articolului Gary Lucas: Dracula a ieşit din groapă în Cuba şi acum îl aduc acasă, în Transilvania

Gary Lucas: Dracula a ieşit din groapă în Cuba şi acum îl aduc acasă, în Transilvania (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Muzicianul Gary Lucas a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că premiera filmului acompaniat la chitară a avut loc în Cuba, la Havana, unde a fost găsită o copie a peliculei, care se credea că dispăruse.

"Dracula a ieşit din groapă în Cuba şi acum îl aduc acasă, în Transilvania, în ţara natală. Când cânt, mă uit cu atenţie la ecran, pentru că muzica mea este 50 la sută compusă, 50 la sută este improvizată, în stilul acompaniatorilor de modă veche, pentru că se creează de fiecare dată ceva, cu o doză de prospeţime. Eu voiam să devin ori vampir ori rabin, am fost uluit să descopăr că există şi o variantă spaniolă pentru «Dracula» şi mulţi istorici de film consideră această versiune mai bună decât cea a lui Bela Lugosi", a spus Lucas.

Lucas a afirmat că este unul din pionierii acestei categorii de muzică nouă pentru film mult.

"În '89 am creat o coloană pentru «Golem» din 1920 şi acestă versiune am arătat-o peste tot în lume, Australia, Rusia, Londra, Tel Aviv, Praga, niciodată în România, dar mi-ar plăcea să o fac. Vroiam să vin cu altă abordare, «Golemul» este un «Frankenstein» evreiesc, m-am gândit să fac «Dracula», l-am prezentat la Londra, «Dracula vs Frankestein»", a spus Lucas.

Muzicianul a cântat, vineri searã, timp de zece minute, la deschiderea oficială a TIFF.

"Aseară (vineri seara - n.r.) eu mă gândeam la film, spectatorii erau acolo, dar eu mă uitam la film, am încercat să mă izolez de spectatori şi m-am concetrat pe film, eu trebuie să am o comuniune cu spiritul filmului şi vreau să mă traspun, să am un dialog cu spiritele acestor actori morţi", a explicat Lucas.

Artistul a adăugat că muzica sa este greu de categorisit, "dar dacă trebuie folosit un cuvânt, ar fi psihedelic".

Potrivit sursei citate, filmul fără muzică ar fi sec.

"«God and Monsters» este trupa mea, care e o replică din «Mireasa lui Frankestein», îmi plac şi anii '30, muzica din China, Dracula şi Frankestein, m-am născut într-o epocă greşită. Ideea grupului este în spiritul filmului, despre un om de ştiinţă nebun care ciocneşte un pahar cu un alt om de ştiinţă şi zice «Pentru o nouă epocă a zeilor şi a monştrilor» - îmi place această propoziţie", a spus Lucas.

Duminică, la ora 21.30, Castelul Bánffy de la Bonţida va fi gazda unei proiecţii eveniment. Publicul se va putea bucura de coloana sonoră compusă de chitaristul Gary Lucas pentru filmul cult "Dracula", regizat de George Melford, în 1931, prima ecranizare cu inserturi în limba spaniolă a celei mai cunoscute legende legate de spaţiul transilvănean.

Gary Lucas este unul dintre cei mai talentaţi muzicieni ai generaţiei sale. Chitarist şi compozitor nominalizat la premiile Grammy, Gary Lucas are 20 de albume solo şi a participat la numeroase turnee.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a început, vineri seară, la Cluj-Napoca, şi se va desfăşura până în 6 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici