George Banu, la lansarea Festivalului UTE la Paris: Prin teatru, România era de mult europeană

Criticul de teatru George Banu a declarat că "prin teatru, România era de mult europeană", cu ocazia lansării la Paris a celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Uniunii Teatrelor Europene (UTE), care se va desfăşura la Bucureşti şi Cluj, în perioada 11 octombrie - 22 decembrie.

47 afișări
Imaginea articolului George Banu, la lansarea Festivalului UTE la Paris: Prin teatru, România era de mult europeană

George Banu, la lansarea Festivalului UTE la Paris: Prin teatru, România era de mult europeană (Imagine: Mediafax Foto)

Organizat anul acesta la Teatrul Bulandra din Bucureşti şi Teatrul Maghiar de Stat (TMS) din Cluj-Napoca, Festivalul UTE a fost lansat miercuri la Paris, la Palatul Béhague, în prezenţa regizorului Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra şi preşedintele UTE, a dramaturgului Andras Viski, director adjunct artistic al TMS, a lui Teodor Baconschi, ambasadorul României în Franţa şi a Magdei Cârneci, directoarea Institutului Cultural Român din Paris.

Dacă ambasadorul Teodor Baconschi a subliniat importanţa teatrului şi a bucuriei pe care o aduce el publicului în actualul context internaţional apăsat de evoluţii îngrijorătoare, Magda Cârneci a spus despre cultură că este ca sângele care curge prin venele Uniunii Europene, apropiind popoarele acesteia.

Dramaturgul Andras Viski a evocat reprezentaţiile la Paris cu "Cântăreaţa cheală" a lui Eugen Ionescu, în regia lui Tompa Gabor, în 1994, sub ochiul admirativ al regizorului italian Giorgio Strehler, fondatorul UTE, şi eforturile de a transforma dubla povară de instituţie provincială şi minoritară într-un atu, prin racordarea la pulsul teatral internaţional.

La lansarea de la Paris au fost prezente aproximativ 50 de persoane - jurnalişti şi oameni de teatru din Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria şi România.

Festivalul UTE ia startul sâmbătă, la Bucureşti, cu spectacolul "Antigona", în regia Annei Badora, director al Teatrului Schauspielhaus din Graz.

Primele reprezentaţii ale spectacolului "Antigona", care prezintă tragedia greacă într-o viziune modernă, vor fi montate pe 11 şi 12 octombrie pe scena Sălii Izvor a Teatrului Bulandra.

Directorul Teatrului Bulandra şi al Festivalului Uniunii Teatrelor Europene, Alexandru Darie, a menţionat că festivalul se doreşte a fi "un maraton teatral consacrat femeilor din teatru".

"Este cel mai mare festival pe care l-a organizat vreodată UTE, cu 27 de producţii şi 52 de reprezentaţii", a adăugat Darie. Reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional de Operetă şi Teatrul Naţional Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici