George Banu - Premiul Prometheus pentru Opera Omnia

Criticul de teatru George Banu a primit, joi, Premiul Prometheus pentru întreaga activitatate în domeniul artelor spectacolului, în timp ce premiul pentru debut a fost atribuit pictorului Alexandru Rădvan.

2 afișări
Imaginea articolului George Banu - Premiul Prometheus pentru Opera Omnia

George Banu - Premiul Prometheus pentru Opera Omnia

Laureatul Opera Omnia, George Banu, eseist de teatru român stabilit la Paris, este profesor de studii teatrale la Universitatea Sorbona. A publicat multe lucrări despre teatrul secolului al XX-lea, primind de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa. De asemenea, George Banu a primit premiul UNESCO pentru cel mai bun film documentar de teatru şi de două ori premiul UNITER pentru cărţile sale traduse în română.

George Banu este în prezent redactor-şef al revistei "Alternatives Theatrales" şi coordonează de 20 de ani editura Actes Sud. Totodată, el este şi preşedinte al Asociaţie Internaţionale a Criticilor de Teatru.

A publicat lucrări ca "Bertolt Brecht ou le petit contre le grand, Le theatre, sorties de secours", "L'Acteur qui ne revient pas", sau "L'hommes de dos, theatre-peinture".

Alexandru Dabija a spus că motivul pentru care premiul i s-a acordat lui George Banu este pentru a reapropia teatrul de marii scriitori şi de marii intelectuali.

Andrei Pleşu a adăugat că George Banu a făcut dintr-o meserie nu totdeanua trăită la intensitate maximă la deschiderea culturală, o carieră spectaculoasă în străinătate, fiind un "monument de hărnicie şi de graţie, un scriitor de prim rang, care a ieşit din limitele domeniului lui".

George Banu nu a fost prezent joi seară la Bucureşti, premiul său fiind primit de criticul de teatru Marina Constantinescu. Nici poetul Mircea Ivănescu, nominalizat la secţiunea literatură, nu a fost prezent din cauza unor probleme de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici