"Grigorescu versus Renoir" şi expoziţie dedicată lui Eminescu, la Madrid

O dezbatere "Grigorescu versus Renoir" şi o expoziţie de pictură dedicată lui Eminescu vor avea loc, vineri, la Espacio Niram din Madrid.

158 afișări
Imaginea articolului "Grigorescu versus Renoir" şi expoziţie dedicată lui Eminescu, la Madrid

"Grigorescu versus Renoir" şi expoziţie dedicată lui Eminescu, la Madrid

Revista spaniolă de artă şi literatură Yareah organizează cel de-al treilea eveniment consecutiv dedicat marilor personalităţi culturale româneşti, vineri, de la ora 20.00, în Espacio Niram din Madrid.

Istoricul de artă Isabel del Rio, împreună cu Martin Cid, scriitor şi directorul revistei Yareah, vor dezbate asemănările şi deosebirile dintre artiştii plastici Nicolae Grigorescu şi Pierre Auguste Renoir, dar şi despre pictura românească, aşezând-o în context european.

Ei vor discuta alături de artiştii plastici Romeo Niram şi Jaime Hernandez de la Torre, care vor avea sarcina de a-şi prezenta propria viziune asupra trăsăturilor artelor plastice specifice ţării fiecăruia, România şi, respectiv, Spania.

"Nicolae Grigorescu este un nume complet necunoscut în lumea artei europene occidentale, însă am rămas profund impresionat de opera sa", a spus scriitorul Martin Cid, un mare iubitor de artă şi literatură română.

"Dorim să aducem în faţă publicului spaniol marii necunoscuţi ai culturii române, printr-un mod de prezentare dinamic, în oglindă, cu proiecţii din opera artistică a câte doi mari artişti, pentru ca toată lumea să poată vedea valoarea operei lor. Pentru un spaniol, această alăturare a cunoscutului Renoir lângă un necunoscut, Grigorescu, poate părea bizară, chiar scandaloasă, dar suntem convinşi, noi toţi cei de la revistă Yareah, că, după dezbatere, ne vor da dreptate şi cei mai înverşunaţi spectatori", mai spune Cid, adăugând că revista pe care o conduce are în vedere un ciclu întreg de evenimente de acest gen, în colaborare cu artistul român Romeo Niram.

"Spania este ţara picturii, dar poate avea multe de câştigat şi din cunoaşterea mai bună a artei româneşti", conchide scriitorul.

În continuarea seratei culturale, va avea loc inaugurarea expoziţiei de pictură "Ziua şi noaptea lui Eminescu", a artistei plastice Isabel del Rio, bazată pe cartea scriitorului Martin Cid "Eminescu şi cele 7 păcate".

Împărţită în şapte capitole, cartea este construită sub forma unui dialog între Mihai Eminescu şi multe alte personalităţi literare universale, precum Cervantes, Holderlin, Saramago, Jorge Luis Borges, James Joyce şi Sfânta Teresa.

Revista Yareah a mai organizat, în luna iulie, dezbaterea "Brâncuşi versus Picasso" şi o masă rotundă despre avangarda literară - James Joyce, Tristan Tzara, Guillaume Apollinaire, Eugene Ionesco -, la Espacio Niram.

Localul a fost deschis anul trecut, în centrul Madridului, de pictorul de origine română Romeo Niram, în scopul de a atrage tinerii către arta contemporană, prin facilităţile de bar şi lounge, decoraţiunile interioare, realizate de el şi de artistul plastic Bogdan Ater, şi prin Galeria de Artă "Nicole Blanco".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici