Guvernul Andaluziei, pregătit să îl exhumeze pe Federico Garcia Lorca

Guvernul regional al Andaluziei, din sudul Spaniei, a decis să deschidă groapa comună unde se presupune că a fost înhumat poetul spaniol Federico Garcia Lorca, dacă familia acestuia nu se va opune, se arată într-un document oficial.

56 afișări
Imaginea articolului Guvernul Andaluziei, pregătit să îl exhumeze pe Federico Garcia Lorca

Guvernul Andaluziei, pregătit să îl exhumeze pe Federico Garcia Lorca (Imagine: cyberspain.com)

Departamentul de Justiţie al Guvernului andaluz "a făcut publică cererea de exhumare a rămăşiţelor victimelor executate în timpul războiului civil" (1936 - 1939) şi înhumate în groapa comună din Alfacar, loc în care s-ar afla şi osemintele lui Federico Garcia Lorca.

Familiile persoanelor înhumate în groapa comună pot face recurs la decizia Guvernului în următoarele 15 zile, deschiderea gropii comune putând avea loc în toamnă.

Familia lui Lorca s-a opus până recent deschiderii gropii comune unde este înhumat poetul, alături de un profesor şi doi anarhişti ucişi odată cu scriitorul de adepţii lui Franco, în august 1936, la o lună după izbucnirea Războiului Civil spaniol (1936 - 1939).

Laura Garcia Lorca, nepoata scriitorului şi purtător de cuvânt al familiei, a declarat, însă, pentru cotidianul El Pais că familia nu se va mai opune deschiderii gropii atât timp cât rămăşiţele poetului nu vor fi identificate.

În mai, un judecător spaniol a declarat că nu are competenţa de a lua o decizie în legătură cu deschiderea gropii comune în care se află Lorca.

Acesta a deschis, în octombrie 2008, o anchetă controversată asupra dispariţiei unui număr de 114.000 de persoane în timpul Războiului Civil, care ar fi fost, potrivit acestuia, victime ale "crimelor împotriva umanităţii". El a decis, la acea dată, deschiderea gropii comune în care s-ar afla osemintele lui Lorca.

Ian Gibson este un biograf de referinţă al lui Garcia Lorca şi a lăudat decizia judecătorului Baltazar Garzon de a autoriza deschiderea gropii în care se odihneşte poetul, în timpul instrumentării cazului miilor de "dispăruţi" din perioada Războiului Civil (1936 - 1939) şi a dictaturii lui Franco (1939 - 1975).

Familia lui Garcia Lorca s-a opus cu insistenţă în ultimii ani deschiderii mormântului marelui poet, dar a acceptat, în cele din urmă, decizia judecătorului. A cerut doar ca exhumarea să fie efectuată într-un cadru intim, pentru a evita producerea "unui circ mediatic".

Gibson consideră că nu este benefic să existe atât de multe versiuni despre adevăratul mormânt al lui Garcia Lorca şi că această chestiune trebuie lămurită cât mai rapid.

Potrivit cercetărilor sale, există două locuri care ar putea adăposti mormântul lui Garcia Lorca. Ambele sunt situate în Granada, în sudul Andaluziei, unde Lorca locuise înainte de a fi împuşcat de miliţiile de dreapta. Potrivit opiniei lui Gibson, mormântul se află între comunele Alfacar şi Viznar. Conform altor indicii, acesta se află la o distanţă de 600 de metri, într-un loc denumit El Carador.

"Este vorba de cel mai celebru poet spaniol al secolului şi cel mai tradus din toate timpurile" şi "a celui mai cunoscut dispărut din timpul Războiului Civil. E important pentru umanitate", a declarat Gibson.

Gibson a declarat, totodată, că nu va participa la exhumare, deoarece "ar face infarct", precizând că "a trăit cu opera lui, cu suferinţa lui, cu condiţia lui de homosexual într-o societate machistă şi s-a identificat complet cu mesajul lui".

Federico García Lorca (1898 - 1936) a fost unul dintre cei mai influenţi poeţi, prozatori şi dramaturgi spanioli. A murit executat în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939), din cauza simpatiei sale pentru Frontul Naţional şi a condiţiei sale de homosexual declarat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici