Hala Matache rămâne monument istoric

Hala Matache îşi păstrează statutul de monument istoric, potrivit deciziei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Bucureşti-Ilfov-Giurgiu, luată în şedinţa de joi, informează un comunicat.

378 afișări
Imaginea articolului Hala Matache rămâne monument istoric

Hala Matache rămâne monument istoric (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Bucureşti-Ilfov-Giurgiu a decis de asemenea păstrarea statutului de monument istoric pentru imobilele din Strada Berzei nr. 81 şi nr. 89, informează preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan.

Pe de altă parte, comisia a avizat începerea procedurii de declasare pentru imobilul din Strada Cameliei nr. 24 şi, de principiu, cu condiţia efectuării unui studiu arheologic, pentru imobilele din Str. Baldovin Parcalabu nr. 16 şi nr. 18.

Cele şase monumente au fost propuse pentru declasare, fiind vizate de construcţia axei Buzeşti - Berzei - Uranus. O eventuală declanşare a procedurii de declasare o face Direcţia pentru Cultură Bucureşti (structură locală a Ministerului Culturii), la propunerea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Bucureşti-Ilfov-Giurgiu.

Reprezentanţi ai ONG-urilor din Platforma pentru Bucureşti au manifestat, miercuri, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) pentru menţinerea statutului de monument istoric pentru Hala Matache şi celelalte cinci imobile menţionate.

La sfârşitul lunii ianuarie, ONG-urile membre ale Platformei pentru Bucureşti au semnalat mai multor demnitari europeni şi diplomaţi străini acreditaţi în România "încălcările repetate ale legii" din partea mai multor instituţii ale statului în realizarea "diametralei nord-sud" (axa Buzeşti - Berzei - Uranus), reclamând derapaje "strâns legate" de corupţie.

Platforma pentru Bucureşti descrie, în documentul citat, construcţia bulevardului ca fiind "o intervenţie urbană care le continuă pe cele ale dictaturii ceauşiste".

"Primul tronson implică demolarea a 126 de clădiri, din care 13 monumente istorice, şi exproprierea a aproximativ o mie de persoane, fără să fie prezentat opiniei publice un proiect urbanistic care să justifice un asemenea sacrificiu. Prin presiunea imobiliară creată, o întreagă zonă istorică a oraşului va dispărea în viitorul apropiat în cazul construirii bulevardului", afirmă reprezentanţii organizaţiilor semnatare ale documentului.

În 12 noiembrie 2010, primarul Sorin Oprescu spunea că Bucureştiul va putea fi traversat de la nord la sud în 20 de minute, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Coşbuc, în urma lucrărilor la diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, pe care o califica drept "cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani".

În privinţa exproprierilor imobilelor, Oprescu preciza că "rămân deocamdată câteva case monumente istorice" care au fost declasate din ordin al ministrului Culturii şi pentru care mai trebuie aşteptată o perioadă de câteva zile până la publicarea ordinelor în Monitorul Oficial".

Primarul general arăta că printre monumentele istorice declasate se află şi cinematograful Feroviar, "ale cărui ziduri se prăbuşesc singure", fostul Hotel Marna şi casa în care au locuit pentru o perioadă poetul Mihail Eminescu şi Veronica Micle.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici