Holender, în deschiderea Fest. Enescu: România este dominată de ce e mai bun, artă şi cultură

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Internaţional "George Enescu", a declarat duminică, la conferinţa care a marcat deschiderea prestigiosului eveniment, că "România este dominată de ce e mai bun, artă şi cultură".

616 afișări
Imaginea articolului Holender, în deschiderea Fest. Enescu: România este dominată de ce e mai bun, artă şi cultură

Ioan Holender (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

La conferinţa de presă care a marcat deschiderea oficială a celei de-a 21-a ediţii a Festivalului Internaţional "George Enescu", ce a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti, au fost prezenţi ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul artistic al evenimentului, Ioan Holender, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, directorul de comunicare, Oana Marinescu, şi preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu.

În acest context, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat că pentru el este "o bucurie să se afle la doar două ore de deschiderea propriu zisă a festivalului".

"Este o ediţie care a fost pregătită cu minuţie, de aproape doi ani, şi, evident, pentru tot ceea ce înseamnă concepţie, programare, maestrul Holender este cel care trebuie să primească toată recunoştinţa noastră", a declarat Daniel Barbu.

Totodată, acesta a subliniat că "a fost nevoie de energie, de bunăvoinţa multor oameni importanţi din sfera politică". "Domnul prim-ministru Victor Ponta a înţeles încă de la început şi a fost convins de importanţa realizării acestui eveniment, care nu are analogie în spaţiul cultural românesc de 50 de ani. De asemenea, domnul Mihai Constantinescu (directorul ARTEXIM, organizator al Festivalului Enescu, n.r.) a depus eforturi considerabile", a mai spus Barbu.

Prezent la eveniment, primarul general Sorin Oprescu a mulţumit tuturor celor care au participat şi participă la realizarea acestui festival.

"Este unul dintre brandurile cele mai puternice ale Bucureştiului (...) Mă bucur că putem să inaugurăm pentru comunitatea bucureşteană statuia făcută de Baraschi, de sculptorul Baraschi (...) Mă bucur că putem să avem Piaţa Enescu, timp de 27 de zile, s-o avem plină de evenimente muzicale", a spus Oprescu.

Pe de altă parte, acesta a precizat: "O să putem să ne ţinem de cuvânt cu ocazia viitorului festival, acela de a avea încă o sală de talia Ateneului".

La rândul său, Ioan Holender a precizat că Festivalul Internaţional "George Enescu" "este unul dintre puţinele evenimente de care ne putem bucura că au loc". "Eu ţin să mulţumesc acelora prin a căror muncă şi străduinţă în aceste timpuri, nu uşoare, acest festival are loc şi vorbesc de oamenii care plătesc impozit în ţara asta şi faţă de care eu mă simt obligat ca să le dăm înapoi ceva care să îndreptăţească această jertfă, de a le da o hrană spirituală, de a le da acel ceva lăuntric al frumosului, care ne face viaţa mai de trăit".

De asemenea, întrebat dacă Festivalul "George Enescu" va continua şi în 2015, având în vedere dificultăţile financiare cu care se confruntă evenimentul la fiecare ediţie, Daniel Barbu a subliniat că nimeni nu are de gând să renunţe la o asemenea "comoară naţională".

"Oricine ar fi titular la Ministerul Culturii sau la Palatul Victoria, nimeni nu are de gând să diminueze sau să risipească această comoară. Tindem mai degrabă să adăugăm la această comoară, nu să reducem din ea", a subliniat Daniel Barbu.

Duminică, după conferinţa de presă, de la ora 19.30, are loc concertul de deschidere a Festivalului Internaţional "George Enescu", susţinut de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijată de Daniel Barenboim. La pian se va afla solistul Radu Lupu. Din program fac parte "Rapsodia română nr. 2 în Re Major op. 11", de George Enescu, "Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestra în Sol Major op. 58", de L. van Beethoven şi "Simfonia nr. 2 în Mi bemol Major op. 63", de E. Elgar.

În jurul orei 19.00, esplanada din faţa Sălii Palatului unde era programat acest concert a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de muzică clasică.

Tot duminică, la intersecţia Bulevardului Magheru cu strada George Enescu a fost dezvelită o statuie reprezentându-l pe compozitor, donată municipalităţii de moştenitorii sculptorului Constantin Baraschi.

La eveniment, a fost prezent primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care a mulţumit moştenitorilor lui Baraschi din partea Bucureştiului şi a depus o vioară din trandafiri albi la noul monument.

De asemenea, la inaugurare a fost prezent secretarul de stat din Ministerul Culturii Radu Boroianu, precum şi academicienii Răzvan Theodorescu şi Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Un moment muzical a fost oferit cu acest prilej trecătorilor de Corul Operei Române, sub bagheta lui Daniel Jinga.

Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului "George Enescu" se va desfăşura până pe 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară - Arad, Bacău, Braşov, Cluj, Iaşi, Oradea, Sibiu şi Timişoara. Ediţia din 2013 a Festivalului Enescu oferă un mix cultural unic, care îl pune în valoare pe compozitorul român George Enescu, alături de compozitori faimoşi precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi şi Benjamin Britten - comemoraţi în acest an -, Schoenberg, Mahler, Beethoven etc.

Festivalul aduce pe scenele româneşti unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, de la pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiş oriunde în lume - Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Pittsburgh Symphony Orchestra, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker, Royal Stockholm Philharmonic şi Academy Saint Martin in the Fields.

Festivalul Internaţional "George Enescu" este cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România şi un mix cultural unic în lume, prin interpretarea lucrărilor lui George Enescu de orchestre celebre la nivel internaţional, alături de alţi compozitori din patrimoniul universal. Potrivit organizatorilor, Festivalul "George Enescu" este în acest moment un brand cultural de ţară. Din acest motiv, cu această ediţie, festivalul transformă prin magia sa Capitala într-un Bucureşti Creativ: prin happening-uri, lucrări de arte plastice şi decor urban, expoziţii, concerte în spaţii publice, unele organizate de echipa evenimentului sau cu sprijinul lui, iar altele asumate de companii, organizaţii neguvernamentale şi artişti care au acceptat să intre în acest proiect.

Pe 14 februarie 2013, Guvernul a anunţat printr-un comunicat că ediţia de anul acesta a Concursului Internaţional "George Enescu", eveniment care se desfăşura în cadrul Festivalului "George Enescu", a fost decalată pentru aceeaşi perioadă a anului 2014, din motive financiare, competiţia şi festivalul urmând să aibă loc alternativ, o dată la doi ani.

Festivalul "George Enescu" a avut deschiderea oficială pe 4 septembrie 1958, la trei ani după moartea lui George Enescu, marcând debutul uneia dintre cele mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România.

Festivalul "George Enescu" este organizat de ARTEXIM, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ArCuB, în colaborare cu Fundaţia Art Production.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la evenimente)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici