Hristos a înviat! Cum au petrecut românii noaptea de Înviere: Sfânta Lumina de Paşte, adusă din largul Mării la Constanţa | FOTO, VIDEO

Românii au spus "Hristos a înviat!" şi au luat Lumină, la bisericile din întreaga ţară, în noaptea de Înviere. La Constanţa, Lumina Sfântă a ajuns la credincioşi pe Marea Neagră.

1194 afişări
Imaginea articolului Hristos a înviat! Cum au petrecut românii noaptea de Înviere: Sfânta Lumina de Paşte, adusă din largul Mării la Constanţa | FOTO, VIDEO

Mii de constănţeni au primit Lumina de Paşte adusă din largul Mării Negre de Arhiepiscopul Tomisului

 

Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - Herăstrău - Bucureşti

 

 

 

Mănăstirea Antim.- Bucureşti

Sfânta Lumină de Paşte, adusă pe Mare

Sfânta Lumină de Paşte a fost adusă din largul Mării Negre, la Constanţa, potrivit tradiţiei, de către Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, care a ţinut apoi Slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală pentru mii de oameni, într-o zonă în care se găsesc ruinele vechii cetăţi a Tomisului.

În jurul orei 23.40, în prezenţa câtorva mii de credincioşi, ÎPS Teodosie a sosit cu o şalupă, din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu, Lumina Sfântă fiind apoi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei Arhiepiscopale, unde, de la ora 24.00, a fost oficiat Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.

„Iată! Marea şi pământul s-au unit, aici la Învierea Domnului, cum s-au unit şi la Bobotează. Acum însă Lumina este cu mult mai puternică pentru că e Lumina Cerească, venită din cer la Ierusalim, şi adusă acum pe mare aici, ca noi să începem bucuria de pe mare, ajungând pe Pământ, mergând la Catedrală şi să dăruim Lumina care însemnează oferirea sfinţeniei coborâtă din cer la fiecare om în parte. Noi am fost făcuţi pentru Lumină, ca să primim Lumină şi să dăruim Lumina. De aceea este nevoie ca în fiecare an să avem această întâlnire cu lumina şi unii altora dându-ne ceea ce este mai frumos şi mai bun înlăuntrul nostru”, a spus ÎPS Teodosie.

Mii de oameni au primit Lumina Sfântă la malul mării, la slujba de Înviere.

Ceremonia a fost similară cu cea organizată în ultimii ani la Constanţa, după ce, în 2014, festivităţile care erau organizate pe malul mării au fost mutate la Catedrala Arhiepiscopală în urma solicitării făcute de sinodul Bisericii Ortodoxe, care a cerut să nu mai fie organizate slujbe acolo unde nu există un altar sfinţit.

Duminică, în prima zi de Paşti, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulaţie internaţională, ceea ce simbolizează universalitatea creştinismului.

Seara, de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine tradiţionalul Concert pascal. Intrarea este liberă. După concert, ierarhul va întâmpina publicul cu ouă, cozonac şi vin, în tradiţionala ciocnire a oului pascal, dimpreună cu salutul creştin „Hristos a Înviat!”.

Mănăstirea Curtea de Argeş

Mănăstirea Prislop 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici