ICR Istanbul a contestat calificativul primit la evaluarea ICR-MAE, dar nu a primit răspuns

Reprezentanţii ICR Istanbul spun că au aflat din presă că Andrei Marga a cerut eliberarea din funcţie a directorilor filialei, precizând că instituţia a contestat în aprilie calificativul "nesatisfăcător" primit din partea comisiei mixte MAE-ICR care i-a evaluat activitatea.

273 afișări
Imaginea articolului ICR Istanbul a contestat calificativul primit la evaluarea ICR-MAE, dar nu a primit răspuns

ICR Istanbul a contestat calificativul primit la evaluarea ICR-MAE, dar nu a primit răspuns (Sursa: ICR)

Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a cerut, marţi, eliberarea din funcţie a directorului ICR de la Istanbul, Silvana Rachieru, şi a directorului ICR din Madrid, Ioana Anghel, precum şi a directorilor adjuncţi ai celor două filiale.

Persoanele propuse ca directori ai filialelor din străinătate ale Institutului Cultural Român (ICR) urmau să fie audiate marţi de comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, însă procedura a fost amânată din lipsă de cvorum la una dintre aceste comisii. Procedura este aceeaşi ca în cazul numirilor ambasadorilor, doar că votul din comisie nu este consultativ, ci obligatoriu.

Ulterior acestei amânări, Andrei Marga a solicitat schimbarea conducerii filialelor ICR de la Istanbul şi Madrid. Marga a mai spus că s-au făcut propuneri pentru directori, iar cele pentru directorii adjuncţi sunt în prezent în lucru, pentru că trebuie căutaţi turcologi, pentru Istanbul, şi hispanici, pentru Madrid. Pentru Madrid s-a propus ca director o foarte cunoscută traducătoare, Irina Călin, iar pentru Istanbul a fost propus cel mai important turcolog, Tasim Gemil, care a fost ambasador şi are o foarte bună conexiune cu cercurile culturale puternice din Istanbul şi Ankara, a completat Marga.

În acest context, conducerea ICR Istanbul precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a fost informată despre calificativul "nesatisfăcător" primit de filială în urma evaluării, pe 17 aprilie, adăugând că s-a făcut imediat o contestaţie, însă până în prezent nu a primit nici un răspuns la demersul efectuat.

Potrivit comunicatului, ICR Istanbul este condus, din martie 2011, de Silvana Rachieru, istoric, doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti cu o teză dedicată relaţiilor româno-otomane între 1878-1908 şi lector universitar la aceeaşi universitate. Silvana Rachieru are o experienţă de şapte ani la ICR Istanbul, începând din 2006 fiind coordonatoare de proiecte, director adjunct şi director interimar, pentru ca în martie 2011 să fie numită în funcţia de director. În toată această perioadă, activitatea ICR Istanbul s-a extins, în ultimii doi ani numărul evenimentelor dublându-se şi numărul partenerilor locali fiind în permanenţă creştere, se arată în comunicat.

De asemenea, instituţia spune că "recunoaşterea activităţii şi a impactului ICR Istanbul în Turcia este demonstrată cel mai bine de rolul pe care ICR Istanbul îl are în crearea, în 2012, a reţelei EUNIC Turcia-reţeaua institutelor culturale europene, obiectiv important atât în vechea strategie a ICR, cât şi în Programele ICR 2012-2013, şi prin alegerea în funcţia de prim-vicepreşedinte a directorului ICR Istanbul. În acestă lună, directorul ICR Istanbul urmează să preia preşedinţia clusterului EUNIC Turcia, poziţie care este exclusiv personală, fiind o recunoaştere a eforturilor şi a aportului în promovarea culturii române şi europene în Turcia de către Silvana Rachieru".

Mai mult, ICR Istanbul menţionează că, în 2012, perioada la care se face referire ca fiind evaluată negativ de conducerea ICR Bucureşti, filiala a prevăzut un plan anual de proiecte care lua în considerare un buget iniţial de 430.000 de lei (aprobat de conducerea ICR), ulterior suspendat în iulie 2012 după o execuţie bugetară de aproximativ 50%. Conducerea instituţiei afirmă că, din luna august 2012, în urma reducerii bugetare, au fost anulate majoritatea evenimentelor cu finanţare. "Cu toate aceste impedimente, ICR Istanbul a reuşit să organizeze, în perioada septembrie-decembrie 2012, o serie de evenimente fără finanţare, la finalul anului totalizând 43 de evenimente (din care 13 fără finanţare), la care se adaugă şi organizarea şi participarea la întâlnirile EUNIC, însumând un total de 13.185 persoane participante la evenimentele institutului", se arată în comunicatul de presă.

"Evenimentele ICR Istanbul au fost organizate într-o majoritate covârşitoare cu parteneri locali importanţi pe scena culturală locală, reprezentând instituţii culturale majore (Fundaţia pentru Cultură si Artă Istanbul, Agenţia Literară Kalem, Centrele culturale turce Yunus Emre, Centrul de cercetare şi artă contemporană SALT, Fundaţia Anadolu Kultur, Asociaţia Eurasia Art Collective, Direcţia Generală a Teatrelor Ankara, Asociaţia de Cinema Ankara, Asociaţia cultural europeană, Centrul pentru istorie diplomatică otomană, Camera arhitecţilor din Istanbul etc.), marile universităţi din Turcia (Universitatea Bosforului, Universitatea Sabanci, Universitatea Mimar Sinan, Universitatea Aydin, METU, Universitatea Tehnică Yildiz, Universitatea Galatasaray, Universitatea Bilgi etc.) sau autorităţile locale turceşti", mai notează instituţia.

În comunicatul de presă, ICR Istanbul afirmă că nu a fost contactat de niciun membru al conducerii ICR Bucureşti, având în vedere protestele din oraşul turc.

"ICR Istanbul a fost expus mişcărilor de stradă desfăşurate în Istanbul, institutul fiind localizat în principala zonă de protest, Piaţa Taksim. Gazele lacrimogene prezente permanent în aer, tunurile cu apă, ciocnirile protestatarilor cu poliţia desfăşurate şi în faţa institutului au afectat grav activitatea institutului şi au creat o permanentă stare de anxietate şi tensiune asupra angajaţilor ICR Istanbul, cu atât mai mult cu cât unii locuiesc chiar în clădirea institutului. Până la această oră nu am fost contactaţi de nimeni din conducerea ICR Bucureşti care să se intereseze de situaţia propriilor angajaţi, a sediului institutului şi a invitaţilor români prezenţi în aceste zile", mai notează conducerea ICR.

Conform legii, anual au loc evaluări ale activităţii institutelor culturale româneşti din străinătate, se arată într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX de ICR. Aceste evaluări se fac în raport cu prevederile Legii nr.356/2003 şi ale Hotărârii de Guvern nr. 492/2004, ce prevăd explicit obiectivele şi obligaţiile acestor institute. "În baza examinarii rapoartelor prezentate de institute, Comisia de evaluare, compusă din reprezentanţi ai Institutului Cultural Român şi ai Ministerului Afacerilor Externe (Procesul Verbal nr.3050 din 14.03.2013), a acordat calificativul «nesatisfăcător» institutelor culturale româneşti din Istanbul şi Madrid. În consecinţă, directorii şi directorii adjuncţi sunt înlocuiţi, conform prevederilor legale (Legea nr.356/2003, art. 3, ce stipulează obiectivele de lege pe baza cărora a fost făcută evaluarea; art. 18, punctul 3, privind numirea şi revocarea directorilor şi a directorilor adjuncţi ai Institutelor Culturale Române din străinătate; art. 20, punctul 1, privind drepturile şi obligaţiile personalului cu statut diplomatic, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Afacerilor Extene)", potrivit aceluiaşi document.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici