Indiewire: "Aurora", de Cristi Puiu - o comedie neagră, realizată cu răbdare

Filmul "Aurora", în regia lui Cristi Puiu, este un thriller realizat în ritm lent, care capătă nuanţe extreme şi continuă obsesia regizorului - scenarist cu timpul, apreciază indiewire.com.

62 afișări
Imaginea articolului Indiewire: "Aurora", de Cristi Puiu - o comedie neagră, realizată cu răbdare

Indiewire: "Aurora", de Cristi Puiu - o comedie neagră, realizată cu răbdare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lungmetrajul "Aurora" a avut, vineri, premiera mondială, la Festivalul de Film de la Cannes (12 - 23 mai), în secţiunea Un Certain Regard.

"În timp ce Puiu a avut o abordare răbdătoare, naturalistă, a ultimei zile din viaţa unui om, în 2005, în «Moartea domnului Lăzărescu», în noua sa creaţie de trei ore, acesta studiază un aşa-zis mort-viu", apreciază publicaţia. Personajul jucat de Cristi Puiu este un bărbat divorţat, care trăieşte izolat şi ale cărui frustrări îl fac pe acesta să comită o serie de crime. "Dincolo de crimele sale nu se întâmplă nimic şi tocmai asta este ideea. Puiu construieşte căderea lui Viorel ca pe o comedie neagră, făcută voluntar să fie prea lungă", mai scrie Indiewire.

Publicaţia mai remacă şi faptul că anumite scene din "Aurora" - în care prima crimă se petrece după o oră de aşteptare - capătă proporţii apropiate de cele ale documentarului.

"Lumea din «Aurora» domină tonul general mai mult decât o face personajul principal, în timp ce momentele poveştiii se desfăşoară încet, iar mediul intră sub pielea spectatorului", mai scrie publicaţia.

Indiewire mai notează că "ritmul filmului este, de altfel, marea provocare a experienţei, dar suspansul şi intriga se întrevăd în tehnica ambiţioasă a lui Puiu. În loc să creeze o poveste elaborată, care să ducă spre un punct culminant, acesta îşi bazează producţia în jurul începutului lent. Cum nimic nu este clar, fiecare oră este imprevizibilă. Aşteptările sugerează că lui Viorel i se va întâmpla ceva rău, dar Puiu nu pare foarte preocupat de soarta acestuia, ci îl interesează, mai degrabă, să folosească cea mai ocolitoare metodă de a ajunge la final".

"Este lung... vreau să îmi cer iertare pentru asta", a spus Puiu, la premiera filmului, la Cannes.

"Dincolo de sarcasmul evident, «Aurora» se aseamănă puternic cu «Poliţist, adjectiv» de Corneliu Porumboiu", scrie Indiewire, notând că ambele filme, alături de "Moartea domnului Lăzărescu", se încheie cu interogatorii amuzante şi că, în ambele producţii, dialogul este folosit pentru a arăta cât de ineficientă este, de fapt, comunicarea umană, subliniind că "Aurora" "se încheie cu o confesiune aiuritoare din partea lui Viorel, comică tocmai prin interpretarea lui Puiu, care nu trădează niciun sentiment".

"Oferind contextul la final, invers decât în versiunea convenţională a unei poveşti, Puiu invită la vizionări repetate - deşi stilul molcom al filmului ar putea să îndepărteze o parte din spectatori, pentru acelaşi motiv pentru care îi va fermeca pe alţii", încheie Indiewire.

Alături de Cristi Puiu, în secţiunea Un Certain Regard mai este prezent, din partea României, Radu Muntean, cu filmul "Marţi, după Crăciun". Filmul lui Muntean, care a avut premiera mondială joi seară, pe Croazetă, a primit deja cronici pozitive din partea presei de specialitate.

Lungmetrajul de debut al lui Cristi Puiu a fost "Marfa şi banii" (2001), un road trip cu Alexandru Papadopol şi Dragoş Bucur în roluri principale, acesta fiind urmat de "Moartea domnului Lăzărescu" - peliculă care a primit marele premiu al juriului Un Certain Regard, în 2005. "Aurora" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristi Puiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici