Indira Crasnea, redactor-şef adjunct al agenţiei MEDIAFAX, preşedinte interimar al CRP

Jurnalista Indira Crasnea, redactor-şef adjunct al agenţiei MEDIAFAX, a fost votată duminică, preşedinte interimar al Clubului Român de Presă, în cadrul Adunării Generale a asociaţiei.

12 afișări
Imaginea articolului Indira Crasnea, redactor-şef adjunct al agenţiei MEDIAFAX, preşedinte interimar al CRP

Indira Crasnea, redactor-şef adjunct la agenţia MEDIAFAX, preşedinte interimar al CRP

În cursa pentru funcţia de preşedinte al CRP nu se înscrisese, duminică, niciun candidat.

Reprezentanţii patronilor prezenţi la şedinţa Adunării Generale a CRP au decis să aleagă un preşedinte interimar şi să prelungească mandatul actualului Consiliul de Onoare al Clubului pentru încă 30 de zile.

Potrivit statutului actual al Clubului, preşedintele CRP trebuie să fie jurnalist, însă acesta urmează să fie modificat, ca urmarea a retragerii ziariştilor membri în AJR. Astfel, Cosmina Noaghea, Mihai Tatulici, Cosmin Diaconescu, Adela Popescu şi Indira Crasnea au fost desemnaţi prin vot pentru a modifica statutul.

De asemenea, alegerile pentru Consiliul de Onoare al CRP au fost amânate, fiind depusă o singură candidatură pentru această funcţie.

În şedinţa de duminică a fost constatată juridic retragerea reprezentanţilor jurnaliştilor din CRP.

"Perioada de interimat va fi una de lucru. Atenţia noastră se va îndrepta spre creionarea unui nou statut al CRP. În acest scop, a fost constituită o comisie de lucru, care va stabili, în intervalul de 30 de zile alocat interimatului, conţinutul acestui document, care va fi aprobat într-o nouă Adunare Generală, întrunire la care, de altfel, se va alege o nouă conducere. De asemenea, în această perioadă, vom stabili modalităţile de colaborare cu Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) şi cu Patronatul Presei Române (PPR)", a declarat pentru MEDIAFAX Indira Crasnea.

Ea a apreciat că nu se poate vorbi despre un final de etapă în activitatea CRP, ci despre un nou început şi că dorinţa sa personală esta ca asociaţia să rămână un reprezentant influent al oamenilor de presă.

"În acest moment, nu se poate vorbi despre un final de etapă în activitatea CRP, cât şi despre un nou început. Scopul interimatului este asigurarea unei tranziţii line şi constructive către noua «viaţă» a Clubului. Dorinţa mea, personală, şi sper că şi a colegilor mei din CRP, este ca organzaţia să rămână un reprezentant influent şi serios al oamenilor de presă. Până la urmă, jurnalişti sau patroni, toţi suntem oameni de presă", a precizat redactorul-şef adjunct al MEDIAFAX.

Indira Crasnea are 38 de ani. Şi-a început activitatea jurnalistică în 1992, în redacţia cotidianului Viitorul Românesc, după care a lucrat în redacţia cotidianului Ora, ca publicist-comentator şi şef de departament.

Este jurnalist al agenţiei de presă MEDIAFAX din 1994. A fost, pe rând, reporter, publicist-comentator, şi ocupă, din 2006, poziţia de redactor-şef adjunct.

Membrii Clubului Român de Presă s-au reunit, duminică, pentru a decide viitorul asociaţiei, în condiţiile în care lui Cristian Tudor Popescu, actualul preşedinte al CRP, i-a expirat mandatul, iar jurnaliştii membri ai Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR) au decis să se retragă din CRP.

C.T. Popescu a precizat că părăsirea şedinţei de către membrii AJR nu este un act de sfidare, ci este un lucru normal. "Aş fi foarte fericit dacă am pleca de aici cu un termen, cu o dată la care să ne întâlnim, reprezentanţii CRP cu cei ai AJR", a declarat Popescu. Astfel, s-a stabilit un termen de 30 de zile pentru o întâlnire între membrii AJR şi reprezentanţii patronatului.

Cristian Tudor Popescu a fost ales, pentru prima dată, în funcţia de preşedinte al CRP, în martie 2003, demisionând în noiembrie 2006. În februarie 2007, după decizia luată de Adunarea Generală a CRP conform căreia Consiliul de Onoare al Clubului este format din reprezentanţi ai jurnaliştilor şi ai proprietarilor, Cristian Tudor Popescu a candidat la aceeaşi funcţie, ca reprezentant al redacţiei Gândul, pentru încă un mandat de un an şi a obţinut 113 voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi 8 abţineri.

În cadrul Adunării Generale a AJR din 19 ianuarie, C.T. Popescu a fost ales membru în Colegiul Director al asociaţiei, după ce şi-a depus candidatura la insistenţele celorlalţi jurnalişti membri ai AJR.

De asemenea, în Adunarea Generală din 19 ianuarie, s-a decis ca jurnaliştii care sunt şi membri în Consiliul de Onoare al CRP şi ai AJR să se retragă din CRP, după Adunarea Generală din 10 februarie a Clubului. Aceştia, inclusiv Cristian Tudor Popescu, au părăsit, duminică, Adunarea Generală a CRP, din raţiuni de ordin procedural, iar conducerea şedinţei a fost preluată de Cosmina Noaghea.

AJR a luat fiinţă ca urmare a unei decizii luate de Adunarea Generală a CRP din ianuarie 2007, conform căreia Clubul Român de Presă urma să reunească, timp de un an (până în ianuarie 2008 - n.red.), atât reprezentanţii patronatului, cât şi pe cei ai redacţiilor instituţiilor de presă membre, pentru ca, ulterior, fiecare grup să se constituie în organizaţii diferite, cu personalitate juridică. Astfel, Consiliul de Onoare, organismul de conducere executivă al CRP, a fost format, de la acea dată, atât din reprezentanţi ai patronatului, cât şi ai redacţiilor, cu reprezentare paritară. Reprezentanţii redacţiilor puteau fi desemnaţi de fiecare redacţie în parte, după criterii proprii.

Conform Statutului actual al CRP, Clubul este organizat în Departamentul Jurnaliştilor - actuala AJR - şi Departamentul Proprietarilor (Cap. V, art. 19). Astfel, Consiliul de Onoare al CRP, responsabil cu conducerea executivă a asociaţiei, are 46 de membri - 23 reprezentanţi ai Departamentului Jurnaliştilor şi 23 ai Departamentului Proprietarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici