Industria cinematografică în 2014, în scădere: mai puţin public în cinema, box office cu 5% mai mic

Box office-ul la nivel global a scăzut cu 5,2% în 2014, prezenţa spectatorilor în sălile de cinema fiind mai mică cu 6% decât în anii anteriori, deşi au existat filme cu mare succes la public.

195 afișări
Imaginea articolului Industria cinematografică în 2014, în scădere: mai puţin public în cinema, box office cu 5% mai mic

Industria cinematografică în 2014, în scădere: mai puţin public în cinema, box office cu 5% mai mic (Imagine: Shutterstock)

Fără filme precum "Omul de oţel/ Iron Man", "Batman" şi "James Bond", care să susţină vânzarea de bilete, box office-ul la nivel global a scăzut cu 5,2% în 2014, înregistrând totodată 10,3 miliarde de dolari în SUA. Prezenţa publicului în cinematografe a scăzut cu 6%, la 1,26 miliarde de dolari, cea mai scăzută prezenţă din ultimele două decenii, informează variety.com.

"A fost cel mai slab an de până acum", a declarat Paul Dergarabedian, senior media analyst la Rentrak. "Veştile bune sunt că industria filmului a avut un an minunat în 2013. Un an al recordurilor. Veştile rele sunt că 2014 a fost sub acest succes", a mai spus Paul Dergarabedian.

Deşi au existat unele blockbustere, precum "Gardienii galaxiei/ Guardians of the Galaxy", "Marea aventură Lego/ The Lego Movie" şi "Maleficent", multe dintre filmele mari şi continuările unor pelicule nu au avut un mare succes. Francize precum "Uimitorul Om-Păianjen/ The Amazing Spider-Man" şi "Jocurile foamei/ The Hunger Games" au înregistrat încasări impresionante la nivel mondial, dar încasările în cinematografele americane, în 2014, au fost sub cele din anii anteriori.

Americanii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani au văzut cu 15% mai puţine filme în cinematografe, în primele trei trimestre ale anului, potrivit companiei Nielsen. Şi în 2013, potrivit unui raport al Motion Picture Association of America, numărul cinefililor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, care au mers să vadă filmele în cinematogafe, a înregistrat o scădere record de 17%.

"Filmele nu reprezintă singurul joc în oraş", a declarat Jeff Bock, analist de box office la Exhibitor Relations. Tehnologia modernă, care creează "noi alternative şi distracţii", reprezintă, într-un fel, un pericol pentru industria cinematografică. De asemenea, seriale, precum "Detectivii din Louisiana/ True Detective" şi "The Walking Dead. Invazia zombi" reprezintă acelaşi tip de divertisment precum cel din cinematografe, ceea ce ar putea duce la scăderea încasărilor.

Având în vedere că box office-ul din vară a fost unul destul de scăzut, filme precum "Fata dispărută/ Gone Girl" şi "Cei 6 super eroi/ Big Hero 6", au contribuit la o revenire a vânzărilor, în toamnă.

Anul 2015 ar trebui să fie diferit, se arată pe variety.com. În noul an, continuările unor filme de succes, dar şi pelicule precum "Cincizeci de umbre ale lui Grey/ Fifty Shades of Grey" ar putea reprezenta soluţia pentru a creşte interesul cinefililor de a merge în cinematografe.

Reprezentanţii industriei cinematografice rămân optimişti în ceea ce priveşte viitorul acestei afaceri, dar, spun aceştia, este nevoie de deschidere spre schimbări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici