Înscrierea în Patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane începe pe 9 decembrie

Roşia Montană este inclusă pe lista indicativă-preliminară UNESCO şi pe 9 decembrie dosarul va fi depus spre evaluare şi includere în Patrimoniul UNESCO. Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a apreciat că mai devreme de 2018 nu va putea fi finalizat procesul de înscriere a sitului pe Lista UNESCO.

302 afișări
Imaginea articolului Înscrierea în Patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane începe pe 9 decembrie

Ministrul Culturii, Corina Şuteu: înscrierea în Patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane începe pe 9 decembrie (Imagie: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)

Declaraţiile ministrului Culturii Corina Şuteu au fost făcute pe 28 noiembrie la Alba Iulia, cu ocazia semnării unui protocol între Ministerul Culturii şi Primăria municipiului Alba Iulia pentru iniţierea programului ”Oraşe Europene”.

Ministrul Culturii Corina Şuteu a anunţat care este stadiul dosarului de candidatură:

”Noi, acum, după ce au fost făcute primele demersuri, urmează ca pe 9 decembrie să fie oficializat. Vedeţi, procesul de acceptare a unui dosar e extrem de complex şi în momentul de faţă secretarul de stat pe Patrimoniu, Oana Bogdan, împreună cu departamentul ei şi cu cancelaria Primului ministru, suntem într-o activitate extrem de corelată în aşa fel încât noi pe 9 decembrie să putem să înmânăm o pregătire a dosarului către UNESCO. E stabilită această dată de 9 decembrie şi din această cauză trebuie să avem gata documentele respective.

Apoi, declaraţia de presă s-a orientat către complexitatea proiectului în sine:

”Vă daţi seama că chestiunea Roşiei Montane e cu atât mai complexă cu cât dezvoltarea economică a zonei şi dezvoltarea ei culturală trebuie să fie pe de o parte corelate şi trebuie să nu se tensioneze una pe cealaltă, ci dimpotrivă să fie două elemente complementare. Noi trebuie acum să construim un dosar în care dezvoltarea economică să fie foarte clar, de fapt, încurajată de zonele care sunt protejate, adică să ajungem într-o fază în care acest patrimoniu unic în lume de care noi beneficiem să devină el însuşi o resursă pentru dezvoltare economică şi graţie eforturilor pe care le-a făcut secretariatul de stat al nostru pe patrimoniu şi colaborării cu Cancelaria primului ministru şi cu MDRAP credem că am ajuns acum la o soluţie care să fie bună, dar încă se lucrează la acest dosar care este unul dintre dosarele prioritare pe care ni le-am stabilit în acest mandat.

Din România, în prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află: Rezervaţia Delta Dunării, ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile din nordul Moldovei, cetăţile dacice de la Orăştie, bisericile maramureşene din lemn şi centrul istoric al oraşului Sighişoara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici