Înscrierile pentru selectarea proiectelor pentru Expoziţia de Arhitectură de la Veneţia au început

Înscrierile pentru concursul de selectare a proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură de la Biennale di Veneţia au început, data limită până la care se pot depune acestea fiind 15 noiembrie 2013, ora 17.00.

163 afișări

Potrivit site-ului Institutului Cultural Român, în anul 2014, proiectele care vor reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură de la Biennale di Venezia se vor realiza în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Comisarul participării României la bienală este Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii, iar vicecomisari sunt Alexandru Damian, din partea Ministerului Afacerilor Externe şi a Institutului Cultural Român, şi Bogdan Tofan, din partea Uniunii Arhitecţilor din România.

Scopul fundamental care generează şi guvernează organizarea concursului îl reprezintă asigurarea, prin confruntare profesională, a unei înalte calităţi a participării României la Bienala de la Veneţia. În vederea îndeplinirii scopului concursului, vor fi constituite o comisie de selecţie şi una de soluţionare a contestaţiilor. Componenţa comisiilor, precum şi regulamentele de organizare şi funcţionare ale acestora vor fi stabilite prin ordin al ministrului Culturii.

Bienala de la Veneţia se va desfăşura în perioada 7 iunie - 23 noiembrie 2014.

Bienala de la Veneţia este un eveniment de primă importanţă în viaţa artistică internaţională, încorporând expoziţii şi dezbateri din artă, film, muzică, teatru şi arhitectură. La început înglobată în Expoziţia Internaţională de Artă, Expoziţia Internaţională de Arhitectură a început să se emancipeze în anul 1980. De atunci, ea a crescut ca importanţă, complexitate şi amploare şi a căpătat sensul unui moment unic de reflecţie asupra profesiunii, devenind un important eveniment mediatic, cu mare audienţă.

Bienala numără din ce în ce mai mulţi vizitatori, interesul ei depăşind limitele strict profesionale: în 2012, a atras aproximativ 178.000 de vizitatori, depăşind cu mult numărul înregistrat la ediţia dedicată artei din 2011. De-a lungul întregii perioade, bienala şi-a căutat o expresie proprie, sub semnul notorietăţii şi înclinaţiilor specifice directorului fiecărei ediţii, parcurgând teme şi proiecte curatoriale foarte diverse.

Directorul ediţiei din 2014 a Bienalei de ka Veneţia, arhitectul Rem Koolhaas, a ales ca temă generală "Fundamentals" - fundamente ale arhitecturii. Modernitatea fiind o dimensiune fundamentală a arhitecturii, el invită toate pavilioanele naţionale să răspundă temei "Absorbing modernity. 1914-2014", care se poate interpreta atât ca "Modernitate absorbantă", cât şi ca "Absorbind modernitatea".

Spre deosebire de ediţiile anterioare, această sub-temă este obligatorie pentru toate pavilioanele naţionale. În viziunea noului director, întreaga Bienală de la Veneţia devine un larg "proiect de cercetare", în care răspunsurile la sub-tema "Absorbing modernity" se vor integra, oferind astfel multiple faţete ale dezvoltării arhitecturale moderne a ultimului secol.

În viziunea directorului Rem Koolhaas, expoziţia din 2014 va fi una despre arhitectură şi nu despre arhitecţi. De aici şi alegerea titlului "Fundamentals", care se va concentra pe istoria profesiunii în general şi pe evoluţiile "naţionale" ale ultimului deceniu în particular. După câteva ediţii ale Bienalei de la Veneţia canalizate pe arhitectura contemporană, expoziţia din 2014 se va concentra asupra istoriei arhitecturii, inclusiv evoluţia arhitecturilor naţionale în ultima sută de ani.

Regulamentul de organizare al concursului naţional poate fi găsit pe site-ul Institutului Cultural Român, la adresa http://www.icr.ro/bienala_arhitectura_venetia_2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici