Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România deplânge moartea lui Elie Wiesel: Rămâne un model de verticalitate umană

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a deplâns într-un mesaj public moartea scriitorului şi activistului politic american de origine română Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a decedat, sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 87 de ani.

1107 afișări
Imaginea articolului Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România deplânge moartea lui Elie Wiesel: Rămâne un model de verticalitate umană

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România deplânge moartea lui Elie Wiesel (Imagine: timesofisrael.com)

„Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a aflat cu consternare şi maximă durere despre decesul lui Elie Wiesel, cel care şi-a dedicat întreagă viaţă pentru că drama Holocaustului să fie cunoscută şi ceea ce a fost să nu mai fie posibil! Neobosit militant pentru libertate şi drepturile omului, pentru respectul şi afirmarea celuilalt, pentru înţelegere şi dialog între oameni, scriitorul Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, rămâne un model de verticalitate umană şi un reper pentru activitatea institutului. Sincere condoleanţe familiei îndoliate.”, au transmis membrii INSHR într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Elie Wiesel, născut pe 30 septembrie 1928 în oraşul Sighet (în prezent Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, România), a decedat, a anunţat sâmbătă seară Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, citat de publicaţiile Jerusalem Post şi Haaretz.

Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condiţiile de încarcerare în lagărele naziste şi, în anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutând "activităţile concrete pentru cauza păcii şi demnităţii umane".

Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major în promovarea educaţiei pe tema Holocaustului şi pentru perpetuarea memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând cartea de memorii "Night", bazată pe experienţele trăite ca adolescent în lagărul de la Auschwitz.

Elie Wiesel a scris 57 de cărţi, majoritatea în limbile franceză şi engleză, inclusiv "Night", bazată pe experienţele în lagărele de concentrare naziste. Elie Wiesel a fost preşedintele Comisiei de Consiliere a publicaţiei Algemeiner Journal şi profesor de Ştiinţe Umaniste la Universitatea din Boston.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici