Ioan Holender, noul director artistic al Operei din Budapesta

Ioan Holender, care a ocupat timp de 18 ani funcţia de director al Operei de Stat din Viena, ar putea să îşi continue cariera în funcţia de director artistic al Operei din Budapesta, a anunţat, vineri, cotidianul austriac Österreich, citând "surse anonime de rang înalt".

143 afișări
Imaginea articolului Ioan Holender, noul director artistic al Operei din Budapesta

Ioan Holender, noul director artistic al Operei din Budapesta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul contract pregătit pentru Ioan Holender, care va părăsi în luna septembrie funcţia de director al Operei din Viena, la vârsta de 75 de ani, va fi "finalizat în această vineri, în cursul unei ultime întâlniri cu premierul maghiar Viktor Orban", potrivit cotidianului austriac.

Viktor Orban efectuează o vizită oficială, vineri, în Austria, în timpul căreia îl va întâlni pe cancelarul Werner Faymann şi va participa la o reuniune organizată de Institute of International Finance.

Intervievat de agenţia de presă APA, Ioan Holender, de origine română, a declarat în mod laconic că "nimic nu a fost concretizat deocamdată".

Potrivit cotidianului Österreich, Viktor Orban intenţionează să îl aducă şi pe directorul companiei de balet de la Staatsoper din Viena, maghiarul Gyula Harangozo, în calitate de director al Operei din Budapesta.

Opera de Stat din Viena va fi condusă începând din luna septembrie de francezul Dominique Meyer, în vârstă de 54 de ani, iar conducerea companiei de balet va reveni fostului mare balerin francez Manuel Legris, în vârstă de 44 de ani.

Potrivit presei internaţionale, din toamna lui 2010, Holender va fi consilier al Metropolitan Opera din New York şi al Operei din Tokio.

Născut în 1935, la Timişoara, Ioan Holender a studiat ingineria mecanică la universitatea din acest oraş. După ce a emigrat cu familia în Austria, a intenţionat să-şi continue studiile în acest domeniu, dar a devenit interesat de muzică. După studiile în domeniul muzical a lucrat ca bariton şi interpret de concerte la Klagenfurt Stadttheater. În 1966, a început să lucreze la agenţia de teatru Starka, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o.

În 1988, a fost numit secretar general al Operei din Viena, numire care a stârnit controverse din cauza conflictelor de interese presupuse de această funcţie şi asocierea sa cu agenţia de teatru. În cele din urmă, Holender s-a disociat de Starka. În aprilie 1992, Holender a devenit directorul Operei din Viena. El a administrat şi Vienna Volksoper timp de patru ani simultan. Holender a avut cel mai lung mandat de director al Operei din Viena.

Ioan Holender este şi preşedintele şi directorul artistic al Festivalului "George Enescu" 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici