Ion Cojar, înmormântat cu onoruri militare

Regizorul Ion Cojar, care a decedat duminică dimineaţă, a fost înmormântat cu onoruri militare, miercuri la prânz, în Cimitirul Sf. Vineri din Capitală, în prezenţa a peste 100 de oameni - rude, colegi şi apropiaţi care l-au condus pe ultimul drum.

138 afișări
Imaginea articolului Ion Cojar, înmormântat cu onoruri militare

Ion Cojar, înmormântat cu onoruri militare (Imagine: Mediafax Foto)

Printre cei prezenţi s-au numărat Ion Caramitru, Ştefan Bănică Junior, George Ivaşcu, Maria Dinulescu, Ilinca Tomoroveanu, Florin Zamfirescu, Mihai Constantin, Ilinca Goia, Alexandru Bindea şi Adrian Titieni, alături de tineri studenţi ai UNATC.

Ion Cojar a fost înmormântat cu onoruri militare, întrucât el a fost decorat cu Steaua României în grad de Ofiţer.

Miercuri dimineaţă, trupul lui Ion Cojar a fost depus, între orele 10.00 şi 13.30, în foaierul Teatrului Naţional Bucureşti, unde i s-a adus un ultim omagiu şi unde a avut loc o slujbă de pomenire care a fost continuată apoi la cimitir.

Artistul a murit duminică, în jurul orei 8.00, la Spitalul Militar "Agrippa Ionescu". Ion Cojar a fost victima unui accident la el acasă, în urmă cu circa trei luni, căzând şi suferind o fractură de col femural. De atunci a fost internat, dar nu s-a mai recuperat, nu a mai putut să meargă şi apoi nici să mănânce.

Ion Cojar s-a născut pe 9 ianuarie 1931 şi a absolvit Facultatea de Regie şi Teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1955, fiind, în perioada 1982 - 2000, profesor universitar la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A lucrat la Teatrul Mic, Teatrul "Ion Creangă", Teatrul Naţional Bucureşti şi Teatrul Bulandra.

Printre piesele regizate de Cojar se numără "Nu sunt Turnul Eiffel", "Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul", "O batistă în Dunăre", "Azilul de noapte", "Idolul şi Ion Anapoda", "Omul din La Mancha" şi "Aşteptând la Arlechin".

Dintre numeroşii actori care au fost îndrumaţi de Ion Cojar se numără Victor Rebengiuc, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Mircea Albulescu, Ion Lucian, Luminiţa Gheorghiu, Valentin Uritescu, Dan Puric, Mircea Rusu şi Ştefan Bănică Jr, dar şi Tudor Aaron Istodor, Alexandru Potocean, Paul Ipate şi Gloria Găitan.

Totodată, a lucrat cu numeroşi actori de teatru şi film, cum ar fi Adela Mărculescu, Afrodita Androne, Cesonia Postelnicu, Cezara Dafinescu, Claudiu Bleonţ, Ileana Stana Ionescu, Ilinca Tomoroveanu, Maia Morgenstern, Ovidiu Iuliu Moldovan, Radu Beligan, Rodica Popescu Bitănescu şi alţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici