Video Iorgulescu: Doresc un FNT care să rivalizeze cu Festivalul "George Enescu"

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat, în cadrul conferinţei de deschidere a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), că îşi doreşte ca evenimentul, care se desfăşoară între 1 şi 10 noiembrie, să rivalizeze cu Festivalul Internaţional "George Enescu".

24 afișări

"Nu este vorba de finanţare, ci este o problemă de determinare şi de curaj. Îmi place să văd diversificarea pe care o cunoaşte acest festival de teatru", a declarat Iorgulescu.

Acesta a adăugat că finanţarea pe care Ministerul Culturii a acordat-o de-a lungul timpului pentru Festivalul Naţional de Teatru a crescut. Anul acesta, Ministerul Culturii acordă 2,3 milioane de lei pentru desfăşurarea celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. Evenimentul are un buget total de 3,8 milioane de lei, suma de 1,5 milioane fiind acordată de Primăria Municipiului Bucureşti.

"Cred că arta teatrală românească s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea Ministerului Culturii (...) Interesul acesta nu este o floare la butoniera Ministerului Culturii şi Cultelor, ci este un mod de a stimula o activitate", a mai declarat Iorgulescu.

La conferinţă au mai participat, printre alţii, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), Ion Caramitru, directorul Teatrului Luni de la Green Hours, Voicu Rădescu, şi directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă. Anul acesta, Teatrul Luni de la Green Hours găzduieşte evenimentul Nopţile Teatrului Independent, iar Teatrul de Comedie găzduieşte secţiunea Debut.

"Am încercat să acoperim nişte zone goale", a declarat noul selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru, Cristina Modreanu.

Printre noutăţile de anul acesta ale festivalului se numără Piaţa de Teatru, eveniment la care au fost invitaţi 40 de promoteri din întreaga lume. "Vrem ca acest eveniment să fie o platformă de plecare a teatrului în lume, mai ales că nu suntem într-o perioadă teatrală atât de bună", a mai declarat Modreanu.

De asemenea, selecţionerul a declarat că, în deschiderea evenimentului, sâmbătă, va fi vernisată o expoziţie cu fotografii din spectacole care au fost prezentate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de-a lungul timpului.

Pentru prima dată, Festivalul Naţional pleacă în ţară. Astfel, Teatrul Puşkin din Magnitogorsk va avea reprezentaţii cu spectacolul "Furtuna" şi la Teatrul Naţional Timişoara. De asemenea, spectacolul "Lulu", în regia lui Silviu Purcărete, va avea reprezentaţii la Sibiu.

Selecţionerul festivalului a declarat că Bucureştiul încă nu are suficiente spaţii de joc, suficiente săli cu scene care să permită diferite tipuri de reprezentaţii. "Mare parte din bani se duc pe închiriere de aparatură scenică. Nu putem să intrăm în acest teatru al lumii dacă nu avem minimele dotări scenice", a declarat Modreanu.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici