Iorgulescu: RADEF va fi privatizată în octombrie-noiembrie

RADEF RomâniaFilm va fi privatizată în lunile octombrie-noiembrie, prin vânzarea sălilor de cinema către un singur investitor privat sau prin vânzarea, pe pachete, a cinematografelor din anumite regiuni ale ţării, a declarat, joi, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor.

160 afișări
Imaginea articolului Iorgulescu: RADEF va fi privatizată în octombrie-noiembrie

Iorgulescu: RADEF va fi privatizată în octombrie-noiembrie (Sursa: Mediafax Foto)

Adrian Iorgulescu a făcut anunţul în debutul întâlnirii cu cineaştii, pentru realizarea unei strategii naţionale a cinematografiei. La întâlnire participă şi Demeter Andras, secretar de stat în MCC, Eugen Şerbănescu, directorul general al CNC, Maxim Meca, directorul general al RADEF, regizorii Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Radu Gabrea, Corneliu Porumboiu, Laurenţiu Damian, dar şi producători, printre care şi Vlad Păunescu, şi managerul Kodak Cinelabs, Cornelia Popa.

"Avem o problemă privind activele, sălile de cinema, România fiind în mod absolut singura ţară din Europa, dintre ţările din fostul lagăr socialist, care nu şi-au privatizat sălile de cinema", a spus ministrul Adrian Iorgulescu.

El a precizat că, pentru rezolvarea problemei, în urmă cu două săptămâni a trecut prin Guvern o Ordonanţă de Urgenţă referitoare la RADEF. "În esenţă, această ordonanţă prevede strategia de privatizare a RADEF, care este regie autonomă, condusă de un Consiliu de Administraţie", a spus Iorgulescu. Prin respectiva Ordonanţă, Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" Bucureşti - RADEF va fi reorganizată în societate comercială pe acţiuni, noua entitate urmând să preia patrimoniul regiei, inclusiv bunurile proprietate privată a statului, aflate în administrarea acesteia.

Într-o primă fază, potrivit ministrului, se vor transfera o serie de săli de cinema din administrarea RADEF în administrarea autorităţilor locale. "Intenţionăm să dăm în condiţii draconice, către autorităţile locale, anumite săli, la solicitarea acestora, cu obligaţia de a le menţine destinaţia timp de zece ani, de a le face prietenoase, de a le moderniza, cu păstrarea întregului personal aferent. Primarii care încalcă aceste prevederi sunt pasibili de pedepse penale", a spus Adrian Iorgulescu. Potrivit ordonanţei respective, transferul se va face până la data de 31 august 2008.

În a doua fază, în octombrie-noiembrie, regia RADEF RomâniaFilm va fi privatizată. "Privatizarea se va face sau prin vinderea întregii reţele de distribuţie unui singur investitor privat, fie prin pachete pe regiuni, câte cinci-şase săli de cinema", a spus Iorgulescu, precizând că vânzarea se va face prin licitaţie cu strigare.

Aceste prevederi vin după ce MCC a promovat, încă din 2006, o strategie de privatizare a sălilor şi grădinilor de cinema din administrarea RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului, strategie care a fost modificată în mai multe rânduri şi care a atras proteste şi acţiuni în instanţă din partea sindicaliştilor regiei.

În prezent, RADEF deţine 317 săli şi grădini de spectacol cinematografic, proprietate privată a statului. Dintre acestea, o parte sunt grevate de notificări de retrocedare, în timp ce altele sunt închiriate.

MCC elaborase, vara trecută, un proiect de ordonanţă, care urma să modifice iar legislaţia din domeniul cinematografiei, astfel încât privatizarea cinematografelor din administrarea RADEF să fie făcută de către AVAS. Ministerul intenţiona ca până la 15 octombrie să reorganizeze Regia autonomă RomâniaFilm şi să o transforme în societate comercială pe acţiuni, prin Hotărâre de Guvern. Strategia de privatizare a RADEF RomâniaFilm este însă contestată în instanţă de către Sindicatul Liber RomâniaFilm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici